TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

York, Robert H. "Bob"

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Robert "Bob" York kwam uit Alabama. Hij studeerde in 1938 af aan West Point.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
1st Battalion, 18th Infantry Regiment, 1st Infantry Division "Big Red One", U.S. Army (1st Battalion, 18th Infantry Regiment, 1st Infantry Division "The Big Red One" U.S. Army)
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Lieutenant Colonel (Infantry) Robert H. York (ASN: 0-21341), United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij het 1st Battalion, 18th Infantry Regiment, 1st Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen tussen 23 en 25 maart 1943 in de omgeving van El Guettar in TunesiŽ. In een vastberaden poging het Amerikaanse offensief neer te slaan, vielen in de morgen van 23 maart meer dan 200 vijandelijke tanks, halfrupsvoertuigen en pantservoertuigen de stelling van het 18th Infantry aan. Lt. Col York, commandant van 1st Batallion, moedigde onmiddellijk de vastberaden tegenstand van zijn troepen aan door zich onder zwaar vuur van vijandelijke mitrailleurs, mortierten en artillerie vrijelijk onder zijn mannen te begeven. Hoewel hij bijna geraakt werd door mitrailleur- en artillerievuur van pantservoertuigen die op een bepaald momennt naast zijn stelling kwamen en tot 10 kilometer diep doordrongen, bewoog Lt.Col. York zich zorgeloos door de ongedekte stelling van zijn bataljon om de tegenstand van zijn troepen te versterken en hun inzet van granaatwerpers te leiden, daarmee nam hij diverse vijandelijke voertuigen voor zijn rekening van afstanden van minder dan 100 meter. Later in de middag tijdens een vijandelijke aanval, onderbroken door felle aanvallen van duikbommenwerpers en ondersteund door zwaar vuur van mitrailleurs, mortieren en artillerie wist Lt.Col. Yorkís bataljon, ondanks praktisch uitgeput na drie dagen van voortdurende gevechten de vijandelijke doorstoot met succes tegen te houden. De vaardigheid van dit bataljon, zijn stelling te behouden tegen overweldigende aanvallen en daarmee het succes te verzekeren van latere Amerikaanse operaties in die sector was grotendeels te danken aan de moedige leiding en het dappere voorbeeld van de commandant. Lt.Col. Yorkís persoonlijke moed en vurige plichtsbetrachting zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 1st Infantry Division en de Amerikaanse Landmacht tot grote eer.
Headquarters, U.S. Army-North African Theater of Operations, General Orders No. 50 (1943).
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Baumer, R.W. & Reardon, M.J., American Iliad Ė The 18th Infantry Regiment in World War II, The Aberjona Press, Bedford, U.S.A., 2004
    - Militarytimes.com

Foto