TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mortensen, Frede

Geboortedatum:
27 juli 1926 (New York City, Staten Island/New York, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
4 maart 1993 (St. Louis/Missouri, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private First Class (Soldaat 1ste klas)
Eenheid:
Company B, 272nd Infantry Regiment, 69th Infantry Division, U.S. Army (Company B, 272nd Infantry Regiment, 69th Infantry Division, U.S. Army)
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Fred Mortensen, Private First Class, U.S. Army wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij Company B, 272d Infantry Regiment, 69th Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 6 april 1945 bij Benterode in Duitsland. Toen zijn peloton door zwaar vuur van ingegraven mitrailleurstellingen werd tegengehouden, kroop Private First Class Mortensen onder het zware vuur naar voren en gooide handgranaten in de drie stellingen en daarmee doodde hij de bemanningen. Toen zijn voorraad granaten op was, sprong hij overeind en bestormde een vierde stelling en hoewel zijn wapen blokkeerde deed zijn agressiviteit de vijand zich zonder weerstand overgeven. Gedurende de hele actie betoonde Private First Class Mortensen uitzonderlijke heldenmoed en een superieur peil van moed en leiderschap. Zijn onverschrokken acties, zijn persoonlijke moed en vurige plichtsbetrachting zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 69th Infantry Division en de Amerikaanse Landmacht tot grote eer.

Headquarters, Seventh U.S. Army, General Orders No. 436 (1945).
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto