TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Couraud, Raymond

    Geboortedatum:
    12 januari 1920 (Surgères/Charente-Maritime, Frankrijk)
    Overlijdensdatum:
    1977
    Nationaliteit:
    Franse (1870-heden, Republiek)

    Biografie

    Op 19 maart 1938 ging Couraud bij het Franse Vreemdelingen Legioen. Na zijn opleiding werd hij op 3 maart 1940 toegevoegd aan de 5th Compagny, 13th Brigade. Met deze eenheid nam hij deel aan de gevechten rond Narvik. Hij keerde naar Frankrijk terug en probeerde naar Engeland te ontkomen maar hij werd opgepakt, in augustus 1940 gevangen gezet en in december 1940 door de Vichy regering vrijgelaten. Na zijn vrijlating voegde Couraud zich bij de nieuwe Franse economie door gangster te worden, hij regelde de invoer, de distributie en de uitvoer van illegale goederen en personen. In april 1941 stak Couraud de Pyreneën over om zich te melden bij het Britse Consulaat in Barcelona. Hij werd op het station van Madrid gearresteerd en vier maanden opgesloten in het kamp Miranda. Ondertussen was hij vanwege criminele activiteiten en mensensmokkel door een militaire rechtbank in Marseille tot 10 jaar gevangenschap veroordeeld. Bij zijn aankomst in Engeland op 12 oktober 1941 voegde Couraud zich bij Forces Françaises Libres. Hij werd direct bij de Franse Inlichtingendienst geplaatst. Couraud kreeg een aanstelling als 2nd Lieutenant Jack William Raymond Lee. Na zijn SOE opleiding nam hij deel aan de overval op St. Nazaire. Couraud ontsnapte maar raakte gewond aan beide benen. Hij herstelde in het hospitaal in Falmouth tussen april en juli 1942.
    Couraud keerde in augustus 1942 terug naar SOE operaties met een overval op het strand bij Cannes. In november 1942, tijdens een operatie bij Narbonne was hij gedwongen drie Vichy politieagenten te doden. Hij vluchtte over de Pyreneën, zocht zich een weg naar Barcelona en vandaar naar Lissabon in Portugal om naar Engeland terug te keren.
    Hij kwam in januari 1943 in Frankrijk terug en werd gevraagd voor de SAS waarmee hij diverse overvallen uitvoerde in bezet Europa en in Noord-Afrika vanuit Algerije. In maart 1943 werd een Frans SAS squadron opgericht en onder bevel van Couraud geplaatst die tot Captain werd bevorderd. De eenheid nam deel aan Operatie Slapstick. In juli 1944, nadat hij en zijn eenheid waren gedropt on Veldmaarschalk Erwin Rommel te vermoorden, ontdekten ze dat een Hawker Typhoon hem in zijn auto had beschoten waardoor hij in het ziekenhuis was opgenomen en dus trok de eenheid zich achter de Geallieerde linies terug. Na Operatie Gaff werd Gouraud benoemd tot onderbevelhebber van 2 SAS onder Roy Farran. Verdeeld over twee ploegen die in Orléans en in Rennes begonnen, ontmoetten ze elkaar bij Langres waar ze een operationele SAS veldbasis inrichtten.
    Teruggekeerd naar Engeland in september 1944 verliet Couraud het Britse leger in december 1944 na de bevrijding van Frankrijk. Hij keerde naar Frankrijk terug en werd lid van de Generale Staf van het Franse leger.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Eenheid:
    5e Compagnie, 3e Demi-Brigade, Légion Étrangère
    Toegekend op:
    1940
    Voordracht:
    "Hij meldde zich als vrijwilliger om twee vijandelijke soldaten van een klif te verdrijven die de aanval van de eenheid temperden. Een enkele granaat die op korte afstand ontplofte dodde de één en verwondde de ander."

    Met "PALM" voor zijn optreden tijdens de gevechten in Narvik.
    Croix de Guerre (1939-1945)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

    avec agrafe "Norvège"
    Médaille Commemorative de la Guerre 1939-1945

    Bronnen

    Foto