TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fomby, Clifton E.

Geboortedatum:
29 januari 1919 (Shiloh/Louisiana, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
22 november 1943 (Tarawa, Gilberteilanden)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
Company C, 1st Battalion, 6th Marine Regiment, 2nd Marine Division "The Silent Second", U.S. Marine Corps
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid, dienend bij het First Battalion, Sixth Marines, Second Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Tarawa op de Gilberteilanden op 22 november 1943. Toen zijn compagnie het contact met ondersteunende tanks verloor stormde Sgt. Fomby om het contact te herstellen moedig naar voren over een landingsstrip die onder zwaar vijandelijk granaatvuur lag. Hij ontdekte een sterke vijandelijke betonnen bunker die de voortgang van onze troepen bedreigde en zette met succes de steun van de tanks in tegen de vijandelijke stelling die volledig werd verwoest. Door zijn heldhaftige zelf-opoffering tegenover groot gevaar droeg Sgt. Fomby in hoge mate bij aan het sparen van vele levens totdat hij tijdens de gevaarlijke opmars door vijandelijk granaatvuur werd gedood. Zijn dappere optreden en onwankelbaar plichtsbesef strekken hem en de Amerikaanse Marine tot grote eer. Hij offerde dapper zijn leven voor zijn land.

Postuum verleend.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

  • - Hammel, E. & Lane, J.E., Bloody Tarawa – The 2nd Marine Division, November 20-23, 1943, Zenith Press, St. Paul, USA, 2006
    - Tarawa on the web.org

Foto