TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mills-Roberts, Derek

Geboortedatum:
23 november 1908
Overlijdensdatum:
1 oktober 1980
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Dienstnummer 69334.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (temporary Captain) (acting Major)
Eenheid:
Irish Guards
Toegekend op:
2 oktober 1942
Aanbeveling:
"Majoor Mills Roberts voerde het bevel over de aanvalsmacht die op Orange Bach 1 landde met de belangrijke taak om 9 inch mortieren een extreem moeilijke stranduitgang op te krijgen om geschut in stelling te brengen tegen de zware kustbatterijposities. Hierin was hij volledig succesvol. Na de volbrenging van deze taak ging Major Mills Roberts naar voren naar de buitenste ring van de vijandelijke defensie met 6 scherpschutters en viel de batterij frontaal aan met lichte wapens. Major Mills Roberts doode zelf een groot aantal van de Duitse geschutsmanschappen met accuraat scherpschuttersvuur. Na de laatste aanval op de Batterijpositie ging Major Mills Roberts naar voren met zijn ordonnans om contact te leggen met Commando Hoofdkwartier. Dit was met groot gevaar voor eigen leven aangezien de sluipschutters extreem actief waren in het omringende kreupelhout en vijandelijke mortieren beschietingen uitvoerden op de weg. Tijdens de hele actie vertoonde Major Mills Roberts foutloos leiderschap en volslagen verontachtzaming van gevaar wat een inspratie voor allen was."
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (temporary Lieutenant-Colonel)
Eenheid:
Irish Guards (attached to Special Service Troops)
Toegekend op:
22 april 1943
Distinguished Service Order (DSO)
Voordracht:
"Op 26 februari was VI Commando kortgeleden aangekomen in een bosrijk, bergachtig gebied ten noorden van Bou Arada met als doel in het gebied te patrouilleren. Bij dageraad werd de eenheid plotseling aangevallen door een krachtige Duitse eenheid, later ondersteund door tanks. Tijdens de hele operatie voerde deze officier met grote vaardigheid het bevel in de nabijheid van superieure aantallen en veroorzaakte zware verliezen bij de vijand. Later, toen zijn eenheid zich genoodzaakt was terug te trekken en verspreid raakte in het rotsachtige terrein, doorzocht hij het gebied naar gewonden met groot persoonlijk gevaar. Tijdens de hele operatie vertoonde deze officier grote moed en vastberadenheid en was een inspiratie voor zijn eenheid."
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Brigadier (temporary)
Eenheid:
Irish Guards
Toegekend op:
21 juni 1945
Distinguished Service Order (DSO)

Tweede DSO toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DSO.

Bronnen

Foto