TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hill, Stanley James Ledger "Speedy"

    Geboortedatum:
    14 maart 1911 (Bath/Somerset, Groot-Brittannië)
    Overlijdensdatum:
    16 maart 2006
    Dienstnummer:
    52648
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Stan Hill was de zoon van Major-General Walter Hill en bezocht het Marlborough College waar hij hoofd was van het Officiers Training Corps. Hij ging in 1930 in het leger en bezocht de Militaire Academie Sandhurst waar hij uitblonk in alle aspecten van het militaire leven. Hij was een uitstekend atleet, werd aanvoerder van het atletiekteam en voornamelijk vanwege zijn grote passen bij het hardlopen kreeg hij terecht de bijnaam Speedy. Op Sandhurst werd hij ontvanger van het Sword of Honour. Hij kreeg zijn aanstelling bij het 2nd Battalion, Royal Fusiliers maar raakte gedesillusionneerd door het eentonige militaire bestaan van het vooroorlogse Engeland en legde begin 1936 zijn aanstelling neer en werkte drie jaar in het vervoerbedrijf van zijn familie.

    In 1939, bij het uitbreken van de tweede wereldoorlog ging hij weer in dienst bij zijn oude regiment en vertrok naar Frankrijk als Captain van het 2nd Battalion Royal Fusiliers, de vooruitgeschoven eenheid. Hij leidde zijn peloton twee maanden bij de Maginotlinie voordat hij op het hoofdkwartier van de landmacht werd geplaatst als stafkapitein. In mei 1940 was Hill lid van de commandopost van Veldmaarschalk Gort en speelde een leidende rol bij de evacuatie van burgers uit Brussel en La Panne tijdens de laatste fase van de terugtocht. Hij keerde naar Dover terug aan boord van de laatste destroyer die Duinkerken verliet. Na zijn bevordering tot majoor in 1940 werd hij in Noord-Ierland geplaatst. Hij werd naar Dublin gestuurd om de evacuatie van Britse staatsburgers voor te bereiden in geval van een vijandelijke landing in zuid Ierland. Op 15 augustus 1941 was James Hill een van de allereerste officieren die zich bij het nieuw gevormde Parachute Regiment voegden en begin 1942 kreeg hij het commando over 1st Battalion.

    De eerste operatie van het bataljon was een parachuteaanval op Souk-El-Arba, een kleine stad ver achter de Duitse linies in Tunesië. Hill voerde twee compagnieën aan in een frontale aanval en terwijl hij dat deed besloot hij persoonlijk een aantal tanks uit te schakelen die nog geparkeerd stonden maar waarin de bemanningen gehaast hun posities binnenin innamen. Hij trok zijn dienstpistool, stak het door het open kijkgat en loste een enkel schot. De Italiaanse bemanning van de eerste tank gaf zich onmiddellijk over. Hij ging toen naar de tweede tank en klopte op de gesloten koepel met hetzelfde resultaat …. onmiddellijke overgave. Denkend dat hij vrij spel had, naderde hij de derde tank en verwachtte overgave maar hij stond tegenover een Duitse tankbemanning diie naar buiten kwam, vurend met hun persoonlijke wapens en handgranaten gooiend. Hill schakelde de bemanning vrij snel uit maar voordat hij dat deed kreeg hij drie schotwonden in zijn borst. Hij werd met spoed overgebracht naar de hulppost van het bataljon in Beja waar hij werd geopereerd. Hij werd naar Algiers afgevoerd en kort daarna naar Engeland waar hij in het hospitaal werd opgenomen. Na twee maanden, in december 1941, werd hij daaruit ontslagen.

    Op D-Day kreeg Hill het bevel over de hele operatie van de Merville batterij. Hill landde in de Dives bij Caubourg. Bij Sallenelles werd Hil en een groep mannen van het 9de Parachute Battalion bij vergissing door Geallieerde vliegtuigen gebombardeerd; 17 van zijn mannen werden gedood. Hill raakte gewond maar nadat hij morfine aan de gewonden had gegeven, meldde hij zich bij zijn divisiecommandant die bevestigde dat de batterij bij Merville na een fel gevecht was veroverd en dat Hill’s brigade al zijn doelen had bereikt. Hill onderging die middag een operatie maar weigerde te worden afgevoerd en vestigde zijn hoofdkwartier in Le Mesnil. In september 1944 keerde de 3de Parachute Brigade terug naar Engeland maar drie maanden later stond die weer in de frontlinie om de oversteek van de Maas te dekken. In maart 1945 voerde Hill het bevel over de brigade tijdens Operatie Varsity, de oversteek van de Rijn, voordat hij naar Wismar aan de Baltische Zee oprukte waar hij op 2 mei aankwam, maar een paar uur voor de Russen.

    In 1948 nam Hill zitting in de Board of Associated Coal & Wharf Companies en was van 1952 tot 1958 president van de Powell Duffryn Group of companies in Canada. Hij was van 1958 tot 1970 directeur en voorzitter van Cory Brothers. In 1961 werd Hill directeur van Powell Duffryn en was van 1970 tot 1976 vice-voorzitter van het bedrijf. Hij was ook van 1972 tot 1979 directeur van Lloyd’s Bank.

    Hij bracht zijn latere jaren door in Chichester waar hij zijn levenslange passie voor het waarnemen van vogels voortzette.
    In juni 2004 nam hij deel aan de 60ste verjaardag van de landingen in Normandië. Een levensgroot bronzen beeld van hem met zijn "swagger stick", dat staat op het kruispuint bij Le Mesnil, het centrale punt van de defensieve stelling van de 3rd Parachute Brigade op D-Day, werd onthuld door de Prins van Wales, Erekolonel van het Parachute Regiment.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Eenheid:
    2nd Battalion, 12th Infantry Brigade, 4th Infantry Division, British Army
    Toegekend op:
    11 juli 1940
    Uitgereikt voor:
    Operatie Dynamo
    Aanbeveling:
    "Deze officier was belast met taken in de voorhoede in verband met verkeersregulering en de evacuatie van vluchteliingen. Hij voerde deze taken uit met enthousiasme en vaardigheid en bevond zich vaak in posities die groot persoonlijk gevaar met zich meebrachten. Tijdens de laatste inscheping werd hij in Duinkerken te werk gesteld. Hij verrichte de hele tijd waardevol werk en ik draag hem voor de Military cross voor."

    Aanbeveling van Brigadier J. Whitehead
    LG 34893/4262
    Military Cross (MC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
    Eenheid:
    1st Parachute Battalion, 1st Parachute Brigade, 1st Airborne Division, British Army
    Toegekend op:
    11 februari 1943
    Uitgereikt voor:
    Operatie Torch
    Aanbeveling:
    Wegens inspirerend leiderschap en onverschrokken moed. Deze officier, die zijn bataljon aanvoerde na een vlucht van ongeveer 640 kilometer en een parachutesprong, toonde bij elke gelegenheid opvallende dapperheid onder zwaar vijandelijk vuur. Zijn bataljon aanvoerend in aanvallen op vijandelijke A.F.V.’s vernietigde hij er zelf mintens twee en was grotendeels verantwoordelijk voor de behaalde resultaten. In een aanval op een vijandelijke post leidde hij zijn bataljon naar voren onder zwaar mitrailleurvuur en door zijn totale minachting voor persoonlijk gevaar en zijn briljante aanpak slaagde hij erin de post uit te schakelen en een aantal gevangenen te maken. Dit leiderschap en deze moed vormden niet alleen een inspiratie voor zijn eigen troepen maar ook voor de Fransen die zijn moed beloonden met de toekenning van de Légion d’Honneur. Bij een gelegenheid bleef hij zijn bataljon aanvoeren totdat de operatie met succes was voltooid, hoewel hij zwaar gewond was.

    LG 35898/744
    Distinguished Service Order (DSO)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Lieutenant-Colonel (Waarnemend Luitenant-Kolonel)
    Eenheid:
    1st Parachute Battalion, 1st Parachute Brigade, 1st Airborne Division, British Army
    Toegekend op:
    november 1942
    Uitgereikt voor:
    Operatie Torch
    Officier de l' Ordre National de la Legion d'Honneur
    Aanbeveling:
    Uitmuntend officier, opmerkelijk vanwege zijn moed en zijn durf, met een zeer agressieve vechtlust. Hij heeft altijd gretig gereageerd op verzoeken om samenwerking door het Franse opperbevel. Vanaf zijn aankomst in het gebied heeft hij in de voorste linies hulp georganiseerd en zelf geleid. Raakte ernstig gewond in de nacht van 23 op 24 november 1942 in noord Sidi N’sir tijdens een van de operaties toen hij een gemengd detachemant van Engelse para’s en een Franse sectie aanvoerde. Hij heeft de vijand zware verliezen toegebracht en heeft gevangenen gemaakt.

    General Orders No. 6, getekend door General Juin november 1942.
    WO 373/185
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Brigadier (Tijdelijk Brigade Generaal)
    Eenheid:
    Headquarters, 3rd Parachute Brigade, 6th Airborne Division, British Army
    Toegekend op:
    29 maart 1945
    Uitgereikt voor:
    Operatie Tonga
    Distinguished Service Order (DSO)
    Aanbeveling:
    Wegens opvallende moed en plichtsbesef vanaf D-Day tot 1 september. Tot aan 11 juni behield Brigadier Hill met drie zwakke bataljons parachutisten met in totaal ongeveer 1.200 man de belangrijke heuvelrug vanaf Château St. Come tot aan de buitenwijken van Troarn. In deze periode werd hij voortdurend aangevallen door de 346 divisie; de linie bij St. Come werd alleen maar behouden als gevolg van een briljante en gedurfde tegenaanval door een compagnie Canadese parachutisten onder bevel van Brigadier Hill zelf. Vanaf 11 juni tot 17 augustus lag zijn brigade bijna voortdurend in de linie bij Le Mesnil. Hier droegen zijn voorbeeld en persoonlijke moed direct bij aan het hoge moreel dat de troepen onder zijn commando handhaafden. Op 17 augustus leidde zijn brigade de opmars van de divisie naar Dozule. Onder zijn leiding vocht zijn brigade uitmuntend en met succes bij de Annebault heuvelrug en nogmaals bij Beuzeville. Gedurende de hele periode heeft Brigadier Hill een uitzonderlijk hoge graad van moed en plichtsbesef getoond. Hij raakte bij het begin van de campagne gewond en hoewel deze verwonding hem veel pijn deed heeft hij nooit zijn post verlaten.

    Tweede DSO toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DSO.
    LG 37004/1709
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Brigadier (Tijdelijk Brigade Generaal)
    Eenheid:
    Headquarters, 3rd Parachute Brigade, 6th Airborne Division, British Army
    Toegekend op:
    24 januari 1946
    Distinguished Service Order (DSO)
    Aanbeveling:
    Brigadier Hill heeft twee jaar het bevel gevoerd over 3 Parachute Brigade. Gedurende de campagne heeft deze officier uitmuntende diensten verleend. Hij heeft zijn brigade op het hoogste niveau van doelmatigheid en strijdlust gebracht. In Normandië werd iedere taak met succes voltooid, ondanks dat hij zelf gewond raakte en zijn brigade zware verliezen leed. De Briogadier toonde voortdurend de grootste dapperheid. Onder de moeilijke omstandigheden in de Ardennen en aan de Maas hield hij met zijn niet aflatende enthousiasme zijn brigade scherp. Hij vormde zelf de inspiratie voor de felle verkenningspatrouilles langs de Maas. In Duitsland steeg Brigadier Hill naar nog grotere hoogtes. Zijn mannen hadden een goede start van het gevecht waarin ze, na aanzienlijke verliezen te hebben geleden bij de landing, de Duitsers genadeloos versloegen en een groot aantal van hen doodden of gevangen namen. In de snelle opmars die toen volgde oogstte zijn brigade zelfs nog meer roem. Bij drie afzonderlijke gelegenheden leidden ze de divisie over grote afstanden diep in vijandelijk gebied. Brigadier Hill was de overheersende figuur tijdens deze operaties. Hij reed zelf ver vooruit met een niet te stoppen vastberadenheid om door te gaan, koste wat koste. Daardoor werd niet alleen de vijand herhaaldelijk verrast maar door de snelle verovering van veraf gelegen doelen bespaarde dat onze troepen veel verliezen. Zijn brigade eindigde de strijd triomfantelijk door op 2 mei om 14:00 de Baltische staten te bereiken, na op een dag 93 kilometer te zijn opgerukt. De moed en de energie in actie van Brigadier Hill zijn bijna legendarisch. Met zijn vaardige en inspirerende leiding is hij grotendeels verantwoordelijk geweest voor de successen die zijn brigade heeft behaald.

    derde DSO toegekend als tweede gesp voor op het lint van de eerste DSO.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Brigadier (Tijdelijk Brigade Generaal)
    Eenheid:
    Headquarters, 3rd Parachute Brigade, 6th Airborne Division, British Army
    Toegekend op:
    23 juli 1948
    Silver Star Medal (SSM)

    LG 38359/4189

    Bronnen

    • Foto: The Pegasus Archive
    • - Supplement to The London Gazette Issue 34893 published on the 9 July 1940
      - Supplement to The London Gazette Issue 35898 published on the 9 February 1943
      - Supplement to The London Gazette Issue 37004 published on the 27 March 1945
      - Supplement to The London Gazette Issue 37442 published on the 22 January 1946
      - Supplement to The London Gazette Issue 38359 published on the 20 July 1948
      - The Pegasus Archive
      - 2 Para Reunion Club
      - Exairborneforces
      - The Times Online