Harder, John Worthington

Geboortedatum:
27 juli 1923 (New York City/New York, Verenigde Staten van Amerika)
Overlijdensdatum:
25 juli 1977 (Seattle/Washington, Verenigde Statem)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Service number 119026
John Worthington Harder bezocht de High School in Southboro, Massachusetts, USA. Hij ging op 16 jarige leeftijd bij de R.A.F. en werd bij het Allied Service Command geplaatst om Hudson bommenwerpers van CaliforniŽ naar Engeland over te vliegen.
Na enkele van deze transAtlantische vluchten besloot hij in Engeland te blijven. In de R.A.F. vloog hij diverse soorten vliegtuigen waaronder zware en lichte bommenwerpers, jagers, verkenners en na de oorlog zelfs straalvliegtuigen. Tegen eind november 1941 was hij in training bij het R.A.F. contingent op de Spartan School of Aeronautics. Gedurende de volgende weken en maanden weigerde hij elk aanbod om over te stappen naar de U.S.A.A.F. toen Amerika na Pearl Harbor aan de oorlog ging deelnemen.
Na het doorlopen van zijn training werd hij begin maart 1942 in Engeland geplaatst. Er bestaan duidelijke aanwijzingen dat hij dat jaar enige tijd in een eenheid nachtbommenwerpers diende. In mei 1942 verscheen hij voor een medische keuring en werd afgekeurd omdat zijn nachtzicht te wensen over liet. Hij werd op 27 mei 1942 naar 2 Officers School op Cosford gestuurd en werd op 16 oktober 1942 weer gezond verklaard nadat hij contactlenzen had gekocht en opnieuw gekeurd werd voor piloot. Na omscholing eind 1942 werd hij in maart 1943 bij No. 64 Squadron geplaatst en bleef de volgende 16 maanden bij deze eenheid; hij bereikte de rang van Flight Lieutenant en werd sectiecommandant.
Harder werd op 24 juli 1944 boven NormandiŽ neergeschoten bij het doen van grondaanvallen. Na een poging tot ontwijken werd hij gevangen genomen en uiteindelijk naar Stalag Luft III in Sagan gestuurd en in februari 1945 werd hij overgebracht naar het satellietkamp bij Belaria. Kort na de overplaatsing werd hij meegestuurd met de Lange Mars. Volgens latere brieven werd hij bevrijd door de Russen maar ontsnapte toen uit de Russische linies en ging begin mei op weg naar Amerikaanse troepen. Na een week in BelgiŽ werd hij naar Engeland afgevoerd waar hij op 17 mei 1945 aankwam.
Harder lijkt erover gedacht te hebben als beroeps bij de R.A.F. te blijven en na een periode van verlof (waarvan enige tijd in Amerika) ging hij naar No. 567 Squadron. Hier hield hij zich bezig met samenwerking bij luchtafweer hoewel hij ook enige ervaring opdeed in Meteors. Tegen het eind van het jaar was zijn rang verlaagd tot Pilot Officer en het blijkt duidelijk uit zijn brieven dat hij zich bekneld voelde door de routine en de regels van de na-oorlogse R.A.F. Hij verliet de R.A.F. in februari 1946.
Na de oorlog bleef Harder in de luchtvaart; waarschijnlijk (althans volgens verhalen van de familie maar niet duidelijk volgens zijn logboek) vloog hij tijdens de Arabisch-Israelische oorlog. In de jaren 50 en 60 werkte hij voor een opeenvolging van door hemzelf opgerichte luchtvaartmaatschappijen als Commandair Inc. en Starflite Inc. Hij overleed in 1977.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant
Eenheid:
No. 64 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
17 augustus 1945
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen