TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Kieffer, Philippe

  Geboortedatum:
  24 oktober 1899 (Porte-au-Prince, Haïti)
  Overlijdensdatum:
  20 november 1962 (Cormeilles-en-Parisis/Val-d'Oise, Frankrijk)
  Begraven op:
  Graf Philippe Kieffer
  Nationaliteit:
  Franse (1870-heden, Republiek)

  Biografie

  Philippe Kieffer wordt op 24 oktober 1899 in Port au Prince (Haïti) geboren. Hij is een goede leerling en gaat in de VS commerciële economie studeren waar hij ook afstudeert.
  In de jaren ’30 is hij co-directeur van de Nationale Bank van Haïti en secretaris van de kamer van Koophandel en daarna bankdirecteur in New York.
  In mei 1939 keert hij terug in Frankrijk en wordt op 2 september 1939 gemobiliseerd en een maand later aangenomen bij de marine.
  Hij dient op het slagschip Courbet en op het hoofdkwartier van de Noordelijke Vloot tijdens de slag om Duinkerken. Op 18 juni 1940 wordt hij via Cherbourg geëvacueerd naar Southampton waaran hij zich in Londen aanmeldt bij de Vrije Franse Marinestrijdkrachten
  Na een periode Engelse les te hebben gegeven aan studenten aan de marineacademie, maakt hij kennis met het commando-concept van de Engelsen, wordt enthousiast en weet de Engelsen mee te krijgen om een Franse commando-eenheid op te richten.
  Na extreme zware en gevaarlijke training in Schotland, nemen veertien commando’s en Kieffer deel aan de aanval op Dieppe.
  Op 8 oktober 1943 wordt het 1e Bataljon Fuseliers Mariniers opgericht en de twee Franse compagnies die daar deel van uitmaken, voeren in kleine groepen een aantal nachtelijk aanvallen op de Franse kust uit ter voorbereiding op invasie.
  In 1944 wordt de 1e BFM Commando opgenomen in de Britse 4e commandobataljon, onderdeel van de 1e SAS-brigade.
  Op 6 juni 1944 landen 177 Franse Groene Baretten op Sword en gaan te voet naar Ouistreham, geleid door Kieffer. Kieffer wordt tot tweemaal toe geraakt door granaatscherven maar laat zich pas na twee dagen evacueren. Na veertien dagen voegt hij zich weer bij zijn eenheid, vlak voor de doorbraak naar de Seine en Honfleur. Vastbesloten om als eerste Parijs te bereiken, alhoewel Normandië nog nauwelijks vrijs is van Duitse troepen, stapt hij samen met twee van zijn mannen in een Jeep en rijdt Parijs binnen. In dezelfde periode wordt één van zijn drie zoons, die zich aan heeft gesloten bij de Maquis, door Duitsers nabij Parijs gedood.
  In oktober neemt Kieffer met drie Franse commandocompagnieën deel aan de aanval op Vlissingen en Walcheren: sleutel tot de haven van Antwerpen. Er volgen nog een aantal acties van Kieffer en zijn commando’s binnen Nederland.
  In 1948 verschijnen zijn memoires: ‘Beret Vert’ en in 1962 wordt hij geconsulteerd voor het maken van "The Longest Day".
  Niet lang daarna, op 20 november 1962, overlijdt hij in Corneilles-en-Parisis.

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Capitaine (Kapitein-Vlieger)
  Eenheid:
  No. 1 Special Service Battalion, Special Air Service (SAS), Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
  Toegekend op:
  16 juli 1944
  Aanbeveling:
  "Commandant Kieffer was verantwoordelijk voor het opruimen van de stad Ouistreham in samenspraak met de aanval van 4 Commandos op de batterij. Zijn eenheid leed aanzienlijke verliezen waarbij 9 van zijn 11 officier sneuvelden terwijl commandant Kieffer zelf ook gewond raakte. Het elan en de vastberaden actie van deze officier leidde tot de uiteindelijke verovering van een aantal vijandelijke bolwerken in het gebied van de kustdefensie en van een vijandelijke compagnie in de stad zelf."
  Military Cross (MC)
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Toegekend op:
  29 mei 1945
  Chevalier de l' Ordre National de la Legion d'Honneur
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Compagnon
  l' Ordre de la Libération
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Originele citaties:

  1 maart 1945: "Magnifique unité détachée au 4eme Commando Britannique, sous les ordres du Capitaine de Corvette P. KIEFFER, a participé, 1e 1er Novembre 1944, après un débarquement par surprise, a l'assaut du port de FLESSINGUE (IIe de Walcheren) qui a été conquis de haute lutte en sept heures en dépit d'une résistance acharnée de 1'ennemi fortement retranché et trois fois supérieur en nombre.

  A ensuite participé a l'attaque générale de 1'ile, mettant fin, le septieme jour, a toute résistance ennemie, et obtenant la reddition du Colonel allemand, des 35 Officiers et 1500 hommes qui la défendaient. Ce brillant fait d'armes a été relaté par le Commandement Suprême des Armée Alliées comme un des plus braves et des plus audacieux de la guerre."

  23 juni 1945: "Unité française incorporée une brigade de Commandos britanniques commandée par le Brigadier LEICESTER, a sous les ordres du Commandant KIEFFER, pris une part prépondérante aux opérations de débarquement de WALCHEREN.

  Renommée par son courage, sa discipline, son allant parmi les troupes britanniques avec lesquelles elle combat, cette unité du 1er au 8 Novembre 1944, a joué un rôle capital dans les opérations qui aboutirent à la prise de l'Ille, en s'emparent du Port même de FLESSINGUE, success qui détermina la réussite de l'ensemble de l'opération."

  10 september 1945: Sous 1e commandement du Capitaine de Corvette Philippe KIEFFER a fait preuve d'un magnifique esprit de sacrifice dans la conduite de raids secrets et de sondages des défenses ennemies sur les côtes de France, destinés à préparer 1er débarquement final.

  Au prix de pertes sérieuses a participé et joué un rôle de premier plan dans l'exécution des raids glorioux de DIEPPE, INSIGNY, GRAVELINES, THE HOOK OF HOLLAND, BRAY-DUNES qui ont permis de recueillir des renseignements de la plus haute importance."

  6 palmes de bronze et 1 étoile de bronze
  Croix de Guerre (1939-1945)

  Bronnen