TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Block, Harlon Henry

Geboortedatum:
6 november 1924 (Yorktown/Texas, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
1 maart 1945 (Iwo Jima/Bonin-eilanden, Japan)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Cpl. Harlon H. Block schreef zich op 18 februari 1943 in voor het Marine Corps. Na de eerste opleiding in San Diego volgde hij een parachutistenopleiding, werd Paramarine en werd op 22 mei 1943 bevorderd tot Private First Class.
Hij werd uitgezonden naar de Pacific en kwam op 15 november 1943 in Nieuw Caledonia aan waar hij zich voegde bij de Headquarters and Service Company van het 1st Marine Parachute Regiment, I Marine Amphibious Corps. Hij vocht op Bougainville nadat hij daar op 21 december 1943 was geland.
Later werd het Marine Parachute Regiment opgeheven, hij voegde hij zich bij Company E, 2nd Battalion, 28th Marines, 5th Marine Division "The Spearhead" en werd op 27 oktober 1943 bevorderd tot corporal.
Corporal Harlon H. Block landde op 19 februari 1945 op Iwo Jima en was betrokken bij het ten tweede male planten van de vlag op Mount Suribachi op 23 februari 1945.
Op 1 maart 1945 nam Corporal Harlon H. Block het commando over zijn sectie op zich nadat Sgt. Michael Strank was gesneuveld maar Block zelf werd slechts enkele uren later door een mortiersalvo gedood op dezelfde dag dat zijn sectie de Nishi heuvels aanviel. Zijn laatste woorden waren: "Ze hebben me gedood."
Na de oorlog heerste er verwarring over de identiteit van de Marinier die op de beroemde foto van het planten van de vlag op Iwo Jima de vlag plantte. Later onthulde een onderzoek door het Congres dat het inderdaad Corporal Harlon H. Block en niet Sgt. Henry O. Hansen was die op de foto stond. Sgt. Henry O. Hansen nam deel aan het planten van de eerste vlag.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
22 mei 1943
US Army Parachute Badge
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal der Mariniers)
Eenheid:
Company E, 2nd Battalion, 28th Marine Regiment, 5th Marine Division "The Spearhead", U.S. Marine Corps

Met twee battle stars voor het verstevigen van de posities op de Noordelijke Salomonseilanden en Iwo Jima.
Asiatic-Pacific Campaign Medal