TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Denig, James Livingston

Geboortedatum:
25 december 1919 (Philadelphia/Pennsylvania, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
1 februari 1944 (Roi-Namur/Kwajalein, Marshalleilanden)
Begraven op:
Amerikaanse Oorlogsgraven United States Naval Academy Cemetery
Vak: 01. Graf: 165B.
Dienstnummer:
0-5908
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein der Mariniers)
Eenheid:
Company B, 4th Tank Battalion, HQ, 4th Marine Division "Fighting Fourth", U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid terwijl hij was toegevoegd aan de Fourth Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op het eiland Namur, op het Kwajalein atol van de Marshalleilanden op 31 januari 1944. Captain Denig nam onmiddellijk na de landing het commando over acht lichte tanks op zich en leidde de voertuigen vaardig in een goed gecoördineerde aanval van tanks en infanterie en moeizaam doordringend in dichte bossen en bijna ondoordringbare struiken, stelde hij sommige tanks in staat door te breken naar meer open terrein en talloze Japanners tijdens de gevaarlijke opmars te verjagen en te doden. Toen hij zijn tank liet stoppen voor een verkenning en hij dodelijk werd getroffen door een plotselinge, felle tegenaaanval, markeerde zijn kapot geschoten voertuig de uiterste grens van de opmars van de infanterie die dag. De grote persoonlijke moed van Captain Denig, zijn inspirerende leiding en overwoestbare vechtlust hebben voor een groot deel bijgedragen aan de voortgang van de infanterie en pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine. Hij offerde dapper zijn leven voor zijn land.

Postuum verleend.
Voor getoonde actie op 1 februari 1944, op het landingsstrand "Green" op het eiland Roi-Namur in de atol Kwajalein, Marshalleilanden.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

Foto