TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Clark, Raphael D.

Overlijdensdatum:
19 februari 1945 (Iwo Jima, Japan)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private First Class
Eenheid:
Company A, 1st Battalion, 28th Marine Regiment, 5th Marine Division "The Spearhead", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
7 februari 1946
Uitgereikt voor:
Operatie Detachment
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als radioman, dienend bij het First Battalion, Twenty-eighth Marines, FIFTH Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Iwo Jima op de Vulkaaneilanden op 19 februari 1945. Ondanks ernstig letsel, opgelopen tijdensd de eerste landing weigerde Pfc Clark te worden afgevoerd en liggend op[ het strand onder intens vijandelijk vuur hield hij de verbinding open door zijn toestel vaardig en efficiënt te bedienen.Hij bleef hardnekkig op zijn post tot hij het bewustzijn verloor en leverde zo een essentiële bijdrage aan de succesvolle landing van aanvalstroepen en maakte hun voortgang over het eiland gemakkelijker. Zijn opmerkelijke technische vaardigheden, zijn geestkracht en zijn vastberaden plichtsbesef met groot gevaar voor eigen leven kwamen overeen met de beste tradities van de Amerikaanse Marine. Hij offerde dapper zijn leven voor zijn land.

Postuum toegekend
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

  • - Allen, R.E., The First Battalion of the 28th Marines on Iwo Jima – A Day-by-Day History, McFarland & Company, Jefferson, North Carolina, USA, 1999
    - Raphael Clark - Recipient -

Foto