TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ceynowa, Paul P.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
Headquarters Company, 1st Battalion, 28th Marine Regiment, 5th Marine Division "The Spearhead", U.S. Marine Corps
Uitgereikt voor:
Operatie Detachment
Wegens heldhaftige prestaties dienend als 81 mm mortierwaarnemer in het Twenty-Eighth Marines, Fifth Marine Division in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Iwo Jima op de Vulkaaneilanden tussen 19 februari en 24 maart 1945. Met opmerkelijk vertoon van moed bij het uitvoeren van zijn taken, bezette Sgt. Ceynowa vaak posities die onder voortdurend vijandelijk vuur lagen om beter waarnemingen te doen voor het leveren van mortiervuur en legde bij een gelegenheid op verzoek van een infanteriecommandant het vuur van de mortieren tot binnen 50 meter van de eigen troepen zonder verliezen te veroorzaken. Zijn vasthoudendheid, zijn initiatief en plichtsbesef pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Met de "V" als symbool voor moed.
Bronze Star  Medal (BSM)

Bronnen

  • - Allen, R.E., The First Battalion of the 28th Marines on Iwo Jima – A Day-by-Day History, McFarland & Company, Jefferson, North Carolina, USA, 1999

Foto