TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mount, Christopher John "Micky"

    Geboortedatum:
    14 december 1913
    Overlijdensdatum:
    23 juli 2002
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Dienstnummer 36162.

    De vader van Christoper Mount werd gedurende de Eerste Wereldoorlog gedood bij de Slag bij Loos. Christoper ging naar Eton en vervolgens naar Trinity College in Oxford. Terwijl hij op de universiteit zat, kwam hij bij de University Air Squadron en na zijn opleiding bij de Auxiliary Air Force. Maar drie jaar later besloot hij om in dienst te gaan bij de Royal Air Force.
    Tijdens de Slag om Engeland was hij flight commandant bij No. 602 Squadron. Na die periode, kreeg hij de opdracht om een nieuw (No. 317) Pools squadron te formeren. Maar na een maand vertrok bij al naar Drem om daar het commando van No. 260 Squadron op zich te nemen.
    No. 260 werd vrijwel meteen ingescheept op de HMS Victorious en naar Gibraltar vervoerd waar zij aan boord werden gebracht van HMS Ark Royal.
    Eenmaal binnen bereik van Malta, leidde hij het squadron vanaf het vliegdekschip naar het eiland. Dit was echter niet hun eindbestemming en na een rustpauze vervolgde het squadron z’n weg naar Egypte waarna het naar Palestina ging om ingezet te worden in de operaties tegen de Vichy Fransen in Syrië. Hij werd hier ziek en werd, na aanvankelijk verkeerd te zijn gediagnosticeerd door een dierenarts, opgenomen in het ziekenhuis met een gesprongen blindedarm.
    Hij keerde terug in actieve dienst en nam het commando van No. 238 op zich wat uitgerust was met Hurricanes. Daar voerde hij zijn score neergeschoten vijandelijke vliegtuigen op tot 4 inclusief één tijdens de Slag om Engeland. Toen hij wegging bij No. 238, schoolde hij zich om tot het vliegen van tweemotorige bommenwerpers en kreeg in april 1943 het commando van No. 104 Squadron in handen wat met Wellingtons vloog. Bij No. 104 vloog hij in aanvallen op doelen in Italië en ondersteunde de geallieerde landingen op Salerno.
    Na de oorlog ging hij naar het Staff College in Haifa, werd benoemd op een aantal stafposten en was commandant van een aantal vliegbasissen totdat hij in 1966 de RAF verliet.
    Hij volgde een opfriscursus in de rechten en ging van een advocatenkantoor werken, Wrights in Maidenhead, Berkshire. Van 1970 tot 1979 was hij daar partner.
    In 1984 werd hij benoemd tot Deputy Lieutenant voor Berkhire.

    Bevorderingen:
    26 maart 1939: Flying Officer
    2 september 1940: Flight Lieutenant
    1 september 1941: Squadron Leader
    1 juli 1943: Wing Commander (temp)
    1 oktober 1946: Wing Commander
    1 juli 1951: Group Captain
    1 januari 1958: Air Commodore

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flight Lieutenant
    Eenheid:
    No. 602 (City of Glasgow) Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    26 november 1940
    Voordracht:
    "Deze officier heeft uitstekende leiderschapskwaliteiten vertoond. Op een dag in okotber 1940 leidde hij zijn squadron tegen de vijand met uitstekend succes toen acht van hun vliegtuigen werden vernietigd zonder eigen verliezen. Flight Lieutenant Mount heeft zelf twee vijandelijke vliegtuigen vernietigd en nog eens drie beschadigd."
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Wing Commander
    Eenheid:
    No. 104 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    1 oktober 1943
    Distinguished Service Order (DSO)
    Aanbeveling:
    W/Cdr Mount heeft drie operationele tours voltooid en sinds maart 1943 zijn squadron geleid. Hij heeft aan veel missies deelgenomen en in mei 1943 nam hij deel aan een aanval op Messina. Ondanks intens en nauwkeurig afweervuur zette hij zijn aanval door en hoewel zijn toestel schade opliep door de vijandelijke defensie, werden er zeer goede resultaten behaald.

    Bronnen

    Foto