TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dillehay, Walter E.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal der Mariniers)
Eenheid:
Company C, 1st Battalion, 28th Marine Regiment, 5th Marine Division "The Spearhead", U.S. Marine Corps
Uitgereikt voor:
Operatie Detachment
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als sectieleider van Company C, First Battalion, Twenty-Eight Marines, Fifth Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Iwo Jima in de Vulkaaneilanden op 9 maart 1945. Toen zijn compagnie een sterk verdedigde vijandelijke heuvelstelling aanviel maar die niet kon houden vanwege een zwaar vijandelijk bombardement, groef Cpl. Dillehay zich met zijn sectie in en behield die positie gedurende 24 uur ondanks vijandelijk vuur van mortieren en geweren. Nadat hij zelf een verkenning had gedaan en een vijandelijke stelling had ontdekt waar vandaan het zwaarste vuur kwam, viel hij die met handgranten en geweervuur aan en schakelde hem uit. Gewond geraakt bij deze actie bleef hij achter de frontlinie liggen totdat zijn sectie de heuvel veroverde en hem redde. Met zijn uitzonderlijke moed en plichtsbesef onder vijandelijk vuur verschafte Cpl. Dillehay waardevolle informtie over vijandelijke posities die zijn compagnie tot grote steun waren bij het voltooien van de missie en hield daarmee de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

  • - Allen, R.E., The First Battalion of the 28th Marines on Iwo Jima – A Day-by-Day History, McFarland & Company, Jefferson, North Carolina, USA, 1999

Foto