TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Turkington, Robert Wilkinson

    Geboortedatum:
    13 juni 1920 (Derrytrasna/County Armagh/Noord-Ierland, Groot-Brittannië)
    Overlijdensdatum:
    29 juli 1945 (Italië)
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Dienstnummer 117519.

    Robert Turkington ging naar Lurgan College van 1 september 1933 tot 30 augustus 1939. Waarschijnlijk nam hij meteen na school dienst bij de RAF.
    Squadron Leader Turkington stierf enkele weken voor het eind van de oorlog op 29 juli 1945 toen zijn vliegtuig explodeerde tijdens een manoeuvre.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Flight Lieutenant
    Eenheid:
    No. 43 (The Fighting Cocks) Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    25 januari 1944
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flight Lieutenant
    Eenheid:
    No. 241 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    22 september 1944
    Voordracht:
    "Deze ofiicier heeft een prima voorbeeld van vaardigheid, vastberadenheid en toewijding aan de taak gesteld. Hij heeft een groot aantal vluchten gemaakt en veel van het succes wat door het squadron is behaald, kan aan de efficiëncy en resoluutheid worden toegeschreven. Tijdens een vlucht in juli vernietigde hij één en waarschijnlijk nog een tweede vijandelijk toestel alhoewel slechts één van zijn kanonnen werkte. Flight Lieutenant Turkington is een dappere en inspirerende Flight Commander."

    Toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
    Eenheid:
    No. 601 (County of London) Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    20 april 1945
    Distinguished Service Order (DSO)
    Aanbeveling:
    Sinds de toekenning van een Gesp op zijn DFC heeft deze officier nog meer operationele missies voltooid. Hij heeft een uitmuntende staat van dienst als leider van directe ondersteuning. Hij heeft zijn doel vaak vernietigd door zijn hardnekkige vasthoudendheid, vurend met zijn mitrailleurs totdat zijn munitie op raakte. Bij een gelegenheid in december 1944 voerde Sqn.Ldr. Turkington een formatie vliegtuigen aan tegen een vijandelijke versterking en ondanks zwaar vuur van de verdediging deed hij niet minder dan zes aanvallen totdat het doel was gereduceerd to brandende wrakstukken. Bij een andere gelegenheid werd het toestel van deze officier door luchtafweer zwaar beschadigd maar hoewel het vrijwel onbestuurbaar werd slaagde hij erin het veilig naar de basis terug te vliegen waar hij een meesterlijke landing maakte. Sqn. Ldr. Turkington, een uitmuntend squadroncommandant, heeft altijd grote moed, briljant leiderschap en onwankelbaar plichtsbesef getoond.

    Posthuum toegekend.

    Bronnen

    Foto