TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Frey, Clarence Toland

Overlijdensdatum:
14 maart 1945 (Iwo Jima, Bonin-eilanden, Japan)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal der Mariniers)
Eenheid:
Company C, 1st Battalion, 28th Marine Regiment, 5th Marine Division "The Spearhead", U.S. Marine Corps
Uitgereikt voor:
Operatie Detachment
Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid in actie tegen de vijand, dienend als pelotonsleider van een bataljon Mariniers op Iwo Jima op de Vulkaaneilanden op 10 maart 1945. Nadat zijn pelotonsleider was gesneuveld nam Cpl. Frey het commando over en drukte de aanval fel door naar het doel, een door de vijand bezette rug verder naar voren, totdat het peloton werd vastgenageld door zwaar mitrailleurvuur uit een vijandelijke bunker op de rechterflank. Hij werkte zich naar de bunker toe en viel die met handgranaten aan, schakelde hem uit en doodde vijf vijanden voordat hij zelf ernstig gewond raakte. Zijn acties moedigden zijn mannen zo aan dat zij doorstootten naar het doel en de vijand uit zijn stelling verjoegen. Cpl. Frey’s dappere vechtlust en bezielende kracht onder groot gevaar pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

  • - Allen, R.E., The First Battalion of the 28th Marines on Iwo Jima – A Day-by-Day History, McFarland & Company, Jefferson, North Carolina, USA, 1999

Foto