TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Synar, Stanley T.

Geboortedatum:
12 maart 1918 (Warner/Oklahoma, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
30 april 1998 (Tulsa/Oklahoma, verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Stanley Synar behaalde tijdens de Tweede Wereldoorlog vijf luchtoverwinningen.

Loopbaan:
?: Marine Fighting Squadron 112 (VMF-112);
?: Division Leader Marine Fighting Squadron 214 (VMF-214).

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Marine Fighter Squadron 112 (VMF-112), Marine Aircraft Group 11 (MAG-11), U.S. Marine Corps Aviation, U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens heldendom en buitengewon prestaties als lid van Marine Fighting Squadron One Twelve, in acte tegen vijandelijke Japanse troepen op de Solomoneilanden op 5 en 7 juni 1943.
Toen zijn formatie van bommenwerpers en jagers na een zeer succesvolle aanval tegen vijandelijke scheepvaart in het gebied rond Shortland-Kahili op 25 vijandelijke Zero’s en tweedekker-watervliegtuigen stuitte, zette 1st Lt. Synar zonder aarzelen een gedurfde en vastberaden aanval in en vernietigde twee van de tweedekkers. Twee dagen later, tijdens gevechten met een vijandelijke jagerformatie van 40 Zero’s zag hij dat zijn divisiecommandant door een vijandelijk vliegtuig werd bedreigd en schoot het direct neer. Het moedig optreden en de superieure vliegkunst van 1st Lt. Synar bij deze twee gelegenheden, net als bij talloze beschietingen van vijandelijke oorlogsschepen en grondinstallaties onder zwaar afweervuur pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Marine Fighter Squadron 112 (VMF-112), Marine Aircraft Group 11 (MAG-11), U.S. Marine Corps Aviation, U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens waardevolle prestaties tijdens luchtgevechten als Division Leader van Marine Fighting Squadron Two Fourteen tegen vijandelijke troepen op de Solomoneilanden op 4 en 29 augustus 1943. Toen zijn groep van escorterende toestellen die onze jagers dekten op de terugweg van een missie op een formatie van 12 vijandelijke Zero’s stuitte, leidde 1st. Lt. Synar zijn groep bij de succesvolle onderschepping van de vijandelijke formatie en hoewel hij tijdens deze actie pijnlijk gewond raakte bestuurde hij met succes zijn toestel en landde op onze basis Segi. Op een volgende missie naar Tombulu Bay leidde hij zijn vuur nauwkeurig en precies op tijd en schoot twee vijandelijke schuiten en een zwaar geladen stomer in brand. De superieure vliegkunst van 1st Lt. Synar, zijn moed en zijn loyale plichtsbetrachting pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

VMF-214 is het beroemde "Black Sheep Squadron", dat werd geleid door Gregory "Pappy" Boyington.
Air Medal (AM)

Bronnen

Foto