TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Duplantis, Wendell Howard

Geboortedatum:
27 januari 1913
Overlijdensdatum:
1 juni 1994
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel der Mariniers)
Eenheid:
3rd Battalion, 21st Marine Regiment, 3rd Marine Division "Fighting Third", U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als bevelvoerend officier van het Third Battalion, Twenty-first Marines, THIRD Marine Division, in actie tegen vijandelijke troepen op Guam op de Marianen op 26 juli 1944. Toen zijn bataljon door sterke vijandelijke tegenaanvallen gedwongen was terug te trekken, een buitenpost weggevaagd werd en de commandopost onder een zware aanval kwam, leidde Lieutenant Colonel Duplantis zijn reservepeloton in een tegenaanval waarbij de vijand zware verliezen werden toebracht tot zijn peloton was geslonken tot zeven man en terug moest trekken. Terwijl zijn compagnieën in de frontlinie en zijn commandopost werden aangevallen bleef hij 8 uur lang de verdediging van de sector van zijn bataljon leiden tot de vijand werd teruggeslagen met achterlating van 75 doden in de commandopost en ongeveer 200 voor zijn bataljon. Zijn leiderschap en plichtsbesef kwamen overeen met de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine

Commanding General, Fleet Marine Force Pacific: Serial 00437
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel der Mariniers)
Eenheid:
3rd Battalion, 21st Marine Regiment, 3rd Marine Division "Fighting Third", U.S. Marine Corps
Uitgereikt voor:
Operatie Detachment
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als bevelvoerend officier van het Third Battalion, Twenty-first Marines, THIRD Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Iwo Jima op de Vulkaaneilanden op maart 1945. Toen tijdens een aanval op 4 maart de bevelvoerend officier van de aanvalscompagnie op de linkerflank van zijn bataljon werd gedood, ging Lt Col Duplantis onmiddellijk naar de voorste linies en verkende het front ondanks voortdurend vuur van vijandelijke mortieren, automatische en handwapens. Hij ging 100 meter ver voor de frontlinie op de linkerflank uit en toen hij een goed verdedigde vijandelijke geschutsstelling ontdekte bleef hij in het zicht en onder vuur van de vijand op zijn ongedekte waarnemingspost om vuur van artillerie en mortieren op de vijandelijke stelling te leiden tot die vernietigd was, daarmee zijn bataljon in staat stellend verder op te trekken. Met zijn moedige leiding en opmerkelijke professionele vaardigheid droeg Lt Col Duplantis aanzienlijk bij aan het succes van de aanval op die dag en zijn plichtsbesef kwam voortdurend overeen met de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Tweede SSM als Gold Star ontvangen (Commanding General, Fleet Marine Force Pacific: Serial 51256)

Bronnen

Foto