TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Heyliger, Frederick Theodore "Moose"

Geboortedatum:
23 juni 1916 (Acton/Massachusetts, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
3 november 2001 (Concord/Massachusetts, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Kapitein Frederick Theodore "Moose" Heyliger (23 juni 1916 – 2 november 2001) was een officier bij Easy Company, 2nd Battalion, 506th Parachute Infantry Regiment, in de 101st Airborne Division van de Verenigde Staten tijdens de Tweede Wereldoorlg. Hij had deel aan D-Day en Operation Market Garden. Heyliger werd bij de HBO-miniserie Band of Brothers gespeeld door Stephen McCole.

Militaire dienst
Heyliger zat bij de E Company voordat deze de Verenigde Staten verliet en was later in dienst bij de Headquarters Company, 2nd Battalion als Mortar Platoon Leader. Nadat Richard Winters Executive Officier van de 2nd Battalion werd, nam eerste luitenant Heyliger het commando van Easy Company van Winters eerste vervanging op zich. Heyliger commandeerde Easy Company gedurende Operatie Pegasus op 23 oktober 1944 en overzag de redding en evacuatie van sommigen van de Britse 1st Airborne Division die gestrand waren aan de Duitse kant van linie door de mislukte Operatie Market Garden. Na de succesvolle redding van 138 mannen van de Britse 1st Airborne Division, waarvoor hij de British Military Cross ontving, werd hij per ongeluk neergeschoten door één van zijn eigen mannen toen hij op 31 oktober op patrouille was met Richard Winters. Hij kreeg vervolgens huid en zenuw transplantaten voordat hij in februari 1947 werd ontslagen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company E, 2nd Battalion, 506th Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division "Screaming Eagles", U.S. Army

Aanbeveling niet beschikbaar.
Bronze Star  Medal (BSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company E, 2nd Battalion, 506th Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division "Screaming Eagles", U.S. Army
Voor de succesvolle redding van 138 personen van de Britse 1st Airborne Division, operatie Pegasus op 23 oktober 1944.

Aanbeveling niet beschikbaar.
Military Cross (MC)

Bronnen

  • Foto 1: US Army (Public Domain)
  • - Ambrose, S.E., Band of Brothers – De Easy-compagnie, 506de Regiment, 101ste Luchtlandingsdivisie, Van Normandië tot Hitlers Adelaarsnest, Uitgeverij BZZTôH bv, ’s-Gravenhage, Nederland, 2002
    - Wikipedia.org
    - Eva Fiolet (vertaling)