TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Johnson, Wayne L.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
1st Battalion, 179th Infantry Regiment, 45th Infantry Division "Thunderbird", U.S. Army (1st Battalion, 179th Infantry Regiment, 45th Infantry Division "Thunderbird", U.S. Army)
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Wayne L. Johnson, Colonel (Infantry), U.S. Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend als bevelvoerend officier van het 1st Battalion, 179th Infantry Regiment, 45th Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen tussen 16 en 20 februari in het bruggenhoofd bij Anzio in Italië. De troepen van Col. Johson lagen onder voortdurende vijandelijke aanvallen en mortiervuur en toen op 18 februari twee bataljons op zijn rechterflank uitgedund waren en gedwongen waren zich terug te trekken, ging hij onmiddellijk naar het front en stabiliseerde de linies terwijl zijn bataljon nieuwe posities innam. Van plek naar plek kruipend onder het intense vuur herstelde hij voortdurend de linies en moedigde zijn mannen aan hun posities te behouden tegen nog twee felle aanvallen met tanks en infanterie. De vijandelijke beschieting hield de hele volgende dag aan en een dag later, vrezend dat er nog een vijandelijke aanval dreigde was Col. Johnson weer in de frontlinie toen ze een dodelijke beschieting van vijandelijke artillerie ondergingen. Toen hij bezig was de verdediging op te stellen tegen de verwachte aanval raakte hij door een ontploffende granaat zwaar gewond. Hij realiseerde zich het belang van zijn kennis van de situatie en bleef zijn heftige pijn negeren om de operaties van het bataljon te leiden totdat hij persoonlijk de informatie aan de regimentscommandant kon doorgeven. Met zijn uitzonderlijke heldenmoed verzekerde Col. Johnson vaardig de verdediging van zijn bataljon en vormde een inspiratie voor zijn mannen toen zij herhaaldelijke vijandelijke aanvallen afsloegen tijdens de kritieke operaties in het bruggenhoofd bij Anzio. Zijn uitmuntende leiderschap, zijn persoonlijke moed en vurige plichtsbetrachting zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 45th Infantry Division en de Amerikaanse Landmacht tot grote eer.

War Department, General Orders No. 20 (1947).
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Munsell Jr., W.P., The Story of a Regiment - 179th Infantry Regiment, Newsfoto Publishing Co., San Angelo, Texas, 1946
    - Whitlock, F., The Rock of Anzio – From Sicily to Dachau: A History of the U.S. 45th Infantry Division, Westview Press, Boulder, USA, 2005
    - Homeofheroes.com

Foto

Thema's