TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ericksen, Ray J.

Overlijdensdatum:
4 juni 1944 (nabij Lanuvio/provincie Rome, regio Latium, Italië)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
135th Infantry Regiment, 34th Infantry Division "Red Bull" U.S. Army (135th Infantry Regiment, 34th Infantry Division "Red Bull" U.S. Army)
Ray J. Ericksen, 0-401913, Lieutenant Colonel, Infantry, United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in actie van 10 oktober 1943 tot 5 juni 1944 in Italië. Tijdens de eerste oversteek van de rivier de Volturno deed Lt.Col. (toen Captain) Ericksen, niet bereid om ook maar een man op te offeren, in zijn eentje riskante verkenningen als voorbereiding op de feitelijke oversteek. Drie keer ging hij onder groot gevaar 1.5 kilometer voor de frontlinie uit om de plaats van vijandelijke defensieve stellingen te bepalen. Tijdens de eerste oversteek, toen de vijand de aanvallende compagnie dreigde te ontregelen met geconcentreerde salvo’s van mortieren en artillerie, ging Lt. Col. Ericksen naar voren, nam de leiding over de compagnie op zich en voltooide de missie met succes. Op 15 oktober, toen Lt. Col. Ericksen met twee soldaten een marsroute voor zijn batlajon verkende probeerde hij eigenhandig een vijandelijke geschutsbemanning te verdrijven. Hij werkte zich naar de flank van het mitrailleurnest, opende het vuur met zijn M-1 geweer, verwondde twee vijanden en verjoeg de rest. Op 27 oktober, toen zijn bataljon verrast werd door een grote vijandelijke troepenmacht gesteund door tanks en artillerie en uitgeroeid dreigde te worden, stelde Lt. Col. Ericksen zijn bataljon op in defensieve stellingen en sloeg de vijandelijke aanval af. Toen hij bij Monte Cassino was hield Lt. Col. Ericksen, geholpen door een andere officier een aaval door een compagnie parachutisten tegen en doodde of verwondde ten minste 12 vijanden. Nacht na nacht onder zwaar vijandelijk vuur van mortieren, artillerie en sluipschutters bezocht Lt. Col. Ericksen elke compagnie van zijn bataljon om zijn mannen te inspireren en aan te moedigen. In het bruggenhoofd bij Anzio bezocht hij herhaaldelijk weer de voorposten om zijn mannen aan te voeren en te steunen bij hun verdedigende activiteiten en hun patrouilles. Tijdens de doorbraak naar Rome werd hij gedood terwijl hij een colonne van een regiment door gebied leidde dat onder vijandelijk vuur lag. Zijn moedige optreden in de strijd is een voorbeeld van de strijdgeest van de Landmacht van de Verenigde Staten. Hij kwam in Stillwater, Minnesota in militaire dienst. Verwanten: Mevrouw Alice k. Ericksen (echtgenote), Stillwater, Minnesota.

Postuum verleend.
Headquarters, Fifth U.S. Army, General Orders No. 187 (1944).

Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Hougen, J.H., The Story of the Famous 34th Infantry Division, The Battery Press, Nashville, USA, 1989
    - Ankrum, H.R., Dogfaces Who Smiled Through Tears – The 34th Red Bull Infantry Division and attached 100th (Hawaiian) Battalion and 442nd “Go for Broke” Regimental Combat Team in World War II 1941-1945, Graphic Publishing Company, Lake Mills, Iowa, USA, 1987
    - Homeofheroes.com
    - 34th Infantry Division Association

Foto