De website is nu nog groter en beter geworden! WW2Awards.com is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu zijn de secties Personen en Onderscheidingen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Orton, Newell "Fanny"

Geboortedatum:
1915 (Warwick/Warwickshire, Groot-BrittanniŽ)
Overlijdensdatum:
17 september 1941
Vermeld op:
Gedenkplaats Vermiste Vliegeniers Runnymede
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Dienstnummer 39330
"Fanny" Orton voegde zich in 1937 bij 73 Squadron dat naar Frankrijk werd gestuurd om deel te gaan uitmaken van de Advanced Air Striking Force. Tegen 10 mei 1940 had hij vijf vliegtuigen neergehaald. Op 15 mei moest hij uit zijn brandende Hurricane springen en belandde in een boom waar hij door Franse troepen werd beschoten waardoor hij nog meer gewond raakte totdat hij door Britse soldaten werd gered. Na zijn herstel, waardoor hij niet in actie kwam tijdens de Battle of Britain en een kort verblijf op 59 OTU werd hij bij 242 Squadron geplaatst en later kreeg hij het bevel over 54 Squadron. Op 17 september 1941 werd hij in een Spitfire neergeschoten e uur in een positien sneuvelde. Hem zijn 17 vernietigde vijandelijke vliegtuigen toegewezen, 8 waarschijnlijk en 4 beschadigd. Newell Orton was de eerste vlieger die tijdens WO II werd onderscheiden met zowel de DFC als de gesp. Zijn naam staat vermeld op het Runnymede Monument.

Bevorderingen:
21 december 1936: Acting Pilot Officer (probation)
12 oktober 1937: Pilot Officer
?: Flying Officer
3 september 1940: Flight Lieutenant

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flying Officer
Toegekend op:
17 mei 1940
Samenvatting:
Voordracht:
"In april 1940 was deze officier de leider van een achterste sectie in een patrouille bestaande uit negen vliegtuigen. In die positie had hij de belangrijke taak de achterhoede te beschermen. Terwijl twee vijandelijke vliegtuigen werden achtervolgd tot in Duitsland, nam hij linksachter een ander vijandelijk vliegtuig waar. Nadat hij de formatieleider had gewaarschuwd, zette hij koers om met zijn sectie de vijand aan te vallen wat drie Messerschmitt 109's belken te zijn waarvan hij er ťťn brandend neerschoot.
Later, tijdens dezelfde patrouille kwam de formatie weer in actie bij 12 vijandelijke vliegtuigen en tijdens dit gevecht viel Flying Officer Orton een Messerschmitt 109 aan en, naar wordt aangenomen, vernietigde het. Deze officier heeft vaardigheid en vastberadenheid bij een aantal voorgaande gevechten vertoond."
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flying Officer
Toegekend op:
16 juli 1940
Bijzonderheden:
Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen