TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

McCaffrey, Richard E.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Staff Sergeant (Sergeant-majoor)
Eenheid:
Company H, 135th Infantry Regiment, 34th Infantry Division "Red Bull", U.S. Army
Toegekend op:
1944
Richard E. McCaffrey, 35171153, Staff Sergeant, Infantry, United States Army. Wegens uitzonderlijk heldendom in actie op 5 januari 1944 in de omgeving van San Vittore in Italië. Tijdens een aanval kreeg een peloton zware mitrailleurs opdracht de wapens te verplaatsen om de open flank van aanvallende eenheden te dekken. Staff Sergeant McCaffrey (toen Sergeant) ging voor het peloton uit om geschikte geschutsopstellingen te vinden. Toen hij op een punt aankwam, links van een compagnie infanterie kwam hij onder vuur van een vijandelijke mitrailleur die ongeveer 200 meter lager op de helling stond opgesteld. Dit wapen had de compagnie infanterie veeel last bezorgd en diverse verliezen veroorzaakt. Staff Sergeant McCaffrey leende een bazooka van een dichtbij gelegen soldaat en ging in de richting van de vijandelijke mitrailleur. Elke keer dat hij zich bloot stelde trok hij een salvo vuur aan maar hij slaagde erin zich langs de helling een weg naar beneden te banen tot binnen vijftig meter van de loopgraaf van waaruit de vijand vuurde. Met zijn bazooka plaatste hij een voltreffer in de loopgraaf waardoor twee Duitsers werden gedood en twee anderen gedwongen waren te vluchten. Een paar minuten later ontdekte hij een peloton van ongeveer 20 Duitsers die zich de heuvel op werkten, duidelijk met de bedoeling naast de posities van de infanterie te komen. Met zijn geweer hield Staff Sergeant McCaffrey het vijandelijke peloton op afstand totdat zijn mitrailleursectie de wapens op kon stellen en het vuur op de vijand openen om ze op de vlucht te drijven. Staff Sergeant McCaffrey’s gedurfde moed en vastberaden vechtlust zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten.
Hij kwam in Frankfort, Indiana in dienst.

Headquarters, Fifth U.S. Army, General Orders No. 149 (1944).
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Ankrum, H.R., Dogfaces Who Smiled Through Tears – The 34th Red Bull Infantry Division and attached 100th (Hawaiian) Battalion and 442nd "Go for Broke" Regimental Combat Team in World War II 1941-1945, Graphic Publishing Company, Lake Mills, Iowa, USA, 1987
    - 34th Infantry Division Association
    - Home of Heroes.com

Foto