TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Yamakawa, Sueyoshi

Geboortedatum:
(Makawele/eiland Kauai, Hawaï, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private First Class (Soldaat 1ste klas)
Eenheid:
Company A, 100th Infantry Battalion, 34th Infantry Division "Red Bull", U.S. Army
Toegekend op:
29 april 1944
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen, daartoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918, de Silver Star toe te kennen aan Private First Class Sueyoshi Yamakawa (ASN: 30100468), U.S. Army, wegens opvallende moed en onverschrokkenheid in actie tegen de vijand, dienend bij Company A, 100th Infantry Battalion (Separate), toegevoegd aan de 34th Infantry Division, op 22 januari 1944, in de omgeving van Cassino in Italië. Toen hij was afgesneden van een patrouille bijdaglicht op een bijzondere verkenningsmissie in vijandelijk gebied werden Pfc Yamakawa en een kameraad van achteren aangevallen door zeven met machinepistolen gewapende Duitsers. De Duitsers verrasten zijn kameraad, overmeesterden hem snel en eisten dat Pfc Yamakawa zich zou overgeven, hun eis kracht bijzettend door een handgranaat naar hem te gooien. Pfc Yamakawa realiseerde zich dat hij met de informatie die hij had verzameld terug moest keren en antwoordde met het gooien van twee fragmentatiegranaten naar de vijand. Niet voorbereid op die actie stoof de vijand uiteen en gebruik makend van hun verwarring rende Pfc Yamakawa naar een nabij gelegen afwateringssloot en dook het snel stromende water in. Door 300 meter door de sloot te zwemmen slaagde hij erin de vijand te ontwijken en terug te keren naar het rendez-vous van de patrouille met aanzienlijke informatie over de vijandelijke opstelling in de buurt. Pfc Yamakawa’s moed tegenover groot gevaar was voorbeeldig en strekt de strijdkrachten van de Verenigde Staten tot eer.

Headquarters, 34th Infantry Division, General Orders No. 28 (29 april 1944).
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

  • - Ankrum, H.R., Dogfaces Who Smiled Through Tears – The 34th Red Bull Infantry Division and attached 100th (Hawaiian) Battalion and 442nd “Go for Broke” Regimental Combat Team in World War II 1941-1945, Graphic Publishing Company, Lake Mills, Iowa, USA, 1987
    - Military Times.com

Foto