TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hisaoka, Gary Tsuruo

Geboortedatum:
12 maart 1917 (Kohala/Hawaï, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
10 april 1944 (Italië)
Begraven op:
National Memorial Cemetery of the Pacific
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Technical Sergeant Gary T. Hisaoka ligt begraven op de Amerikaanse Begraafplaats en Monument van de Stille Oceaan, Honolulu/Hawaï, Verenigde Staten. Perceel D, Rij 0, Graf 210.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Technical Sergeant (Sergeant-majoor)
Eenheid:
Company C, 100th Infantry Battalion, 34th Infantry Division "Red Bull", U.S. Army
Toegekend op:
29 april 1944
De President van de Verenigde Staten, daartoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918, heeft het genoegen de Silver Star postuum toe te kennen aan Technical Sergeant [toen Sergeant] Gary Tsuruo Hisaoka (ASN: 30102162), United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed en onverschrokkenheid in actie tegen de vijand, dienend bij Company C, 100th Infantry Battalion (Separate), toegevoegd aan de 34th Infantry Division op 24 janurai 1944 in de omgeving van Cassino in Italië.
Sgt. Hisaoka ruimde en markeerde onder intens vijandelijk mitrailleurvuur een 50 meter lang pad door een mijnenveld waarover zijn compagnie verder kon trekken. Hij kroop toen in het zicht van de vijand naar een prikkeldraadversperring die ook voorzien was van mijnen en verkende de beste route over de rivier de Rapido. Met zijn dappere actie droeg Sgt. Hisaoka aanzienlijk bij aan het succes van het bataljon en de actie strekt hem en de strijdkrachten van de Verenigde Staten tot eer.

Headquarters, 34th Infantry Division, General Orders No. 31 (29 april 1944).
Postuum verleend.
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Technical Sergeant (Sergeant-majoor)
Eenheid:
Company C, 100th Infantry Battalion, 34th Infantry Division "Red Bull", U.S. Army
Toegekend op:
29 april 1944
Silver Star Medal (SSM)
De President van de Verenigde Staten, daartoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918, heeft het genoegen een Bronze Oak Leaf Cluster in plaats van een tweede Silver Star postuum toe te kennen aan Technical Sergeant [toen Sergeant] Gary Tsuruo Hisaoka (ASN: 30102162), United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed en onverschrokkenheid in actie tegen de vijand, dienend bij Company C, 100th Infantry Battalion (Separate), toegevoegd aan de 34th Infantry Division op 5 februari 1944 in de omgeving van San Bartolomeo in Italië.
Tijdens een bijzonder zware artilleriebeschieting verliet Sgt. Hisaoka zijn loopgraaf en schoot een medesoldaat te hulp die volledig was begraven onder rommel en puin van een granaat die naast zijn loopgraaf was ingeslagen. T/Sgt. Hisaoka groef de soldaat uit, reanimeerde hem en hielp hem naar achteren te dragen waar hij kon worden afgevoerd. Met T/Sgt. Hisoaka’s snelle handelen en moedige actie tegenover waarschijnlijk letsel of de dood redde hij ongetwijfeld het leven van zijn kameraad. De actie past binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten.

Headquarters, 34th Infantry Division, General Orders No. 31 (29 april 1944).
Postuum verleend.

Bronnen

  • - Ankrum, H.R., Dogfaces Who Smiled Through Tears – The 34th Red Bull Infantry Division and attached 100th (Hawaiian) Battalion and 442nd “Go for Broke” Regimental Combat Team in World War II 1941-1945, Graphic Publishing Company, Lake Mills, Iowa, USA, 1987
    - Military Times.com
    - American Battle Monuments Commission

Foto