TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crossley, Michael Nicholson "Red Knight"

Geboortedatum:
29 mei 1912 (Halford/Warwickshire, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
september 1987
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Dienstnummer 37554.

7 augustus 1939: Flight Lieutenant
9 augustus 1940: Squadron Leader
1 september 1942: Wing Commander (temporary)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Flight Lieutenant (Waarnemend Kapitein-vlieger)
Toegekend op:
21 juni 1940
Voordracht:
"In juni 1940 was deze officier de leider van twee squadrons gevechtsvliegtuigen die een gevechtspatrouille uitvoerde in het Le Treport-gebied. Flight Lieutenant Crossley nam seventien Heinkel 111's waar en vertoonde buitengewoon initiatief en dapperheid bij zijn aanvalsmethode. Als gevolg van het aangaan van het gevecht werden zeven vijandelijke bommenwerpers vernietigd. Flight Lieutenant Crossley vernietigde zelf twee en moest een ander gevecht staken aangezien zijn ammunitie op was. Hij had zijn eerste gevecht in mei 1940 toen hij erin slaagde een Messerschmitt 109 te vernietigen. Hij heeft buitengewone vaardighid en leiderschap vertoond en heeft, sinds half mei 1940, zeven vijandelijke vliegtuigen vernietigd."
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
Toegekend op:
20 augustus 1940
Voordracht:
"Deze officier heeft zijn sectie, flight en squadron geleid met vaardigheid en dapperheid en heeft haast continu gevlogen sinds de start van de vijandelijkheden. Sinds mei heeft hij deelgenomen aan gevechten tegen de vijand boven Nederland, Belgie en Frankrijk waaronder patrouilles boven Duinkerken en St. Valery tijdens de evacuatieoperaties. In augustus vernietigde hij twee Junkers 88 boven Portsmouth en assisteerde bij de vernietiging van nog een boven Croydon. Tijdens het laatste gevecht kwam hij nog een Junkers 88 tegen en aangezien hij al zijn munitie gebruikt had, diende hij als bovenste bewaker totdat twee van zijn sectie hem uiteindelijk vernietigde. De volgende dag vernietigde hij twee vijandelijke vliegtuigen. Squadron Leader Crossley heeft nu in totaal achttien vijandelijke vliegtuigen vernietigd en waaschijnlijk nog eens vijf. Hij heeft zeldzame leiderschapskwaliteiten vertoond; zijn voorbeeld van moed en doelbewuste vasthoudendheid heeft bewezen een inspiratie te zijn voor andere leden van dit squadron."
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
Toegekend op:
1 januari 1941
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Wing Commander (Luitenant-Kolonel-Vlieger)
Eenheid:
Reserve of Air Force Officers
Toegekend op:
1 januari 1946
Officer of the Order of the British Empire (OBE)

Bronnen

Foto