TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Baker-Baker, Henry Conyers

Geboortedatum:
11 november 1912 (Gilling West/North Yorkshire, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
31 december 1992 (Northumberland)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Capt. (temp. Maj)
Eenheid:
Black Watch
Toegekend op:
15 december 1942
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (temporary Major)
Eenheid:
The Black Watch. (Royal Highland Regiment) (Sherburn Hill, Co. Durham).
Toegekend op:
18 februari 1943
Member of the Order of the British Empire (MBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (temporary Major)
Eenheid:
The Black Watch (Royal Highland Regiment) (Sherburn Hill, Co. Durham).
Toegekend op:
23 september 1943
Majoor Baker Baker, 1e Bataljon The Black Watch kreeg de opdracht om het comando van het Bataljon om 0600 uur op 22 juli 1943 op zich te nemen tijdens de slag bij Gerbini aangezien Kolonel Blair, de commanant, gewond was geraakt. Tegen de tijd dat hij het comando over nam vielen twee companies van de Black Watch de zuidelijke buitenwijken aan. Overige eenheden trokken op naar de anti-tankgracht, zo'n 700 meter ten zuiden van de stad. De bossen ten noorden en rondom Gerbini werden bezet door het hoofdkwartier en twee compagnies van de 7 A & S.H en felle man tegen man gevechten hadden in dat gebied vanaf middernacht de dag daarvoor plaatsgevonden.
Het gebied was continu 's nachts en 's morgens onderhevig geweest aan felle tegenaanvallen en infiltraties en aanzienlijke verdedigingshaarden boden in de zuidelijke buitenwijken van Gerbini nog tegenstand. Majoor Baker Baker had de opdracht gekregen om de vijand in Gerbini aan te vallen en te verdrijven en de positie in samenwerking met 7A & S.H. tegen verder vijandeijke tegenaanvallen te reorganiseren. Deze taak volbracht hij en om 1000 uur was men bezig om het gebied te reorganiseren toen een zware tegenaanval zich voltrok.
De tankeenheid die op dit punt de reorganisatie had moeten dekken, werd gedwongen om zich terug te trekken waardoor de flanken van de positie open lag. Majoor Baker-Baker hield een stevige grip op deze situatie en werd vele keren gezien om vermoeide manschappen te hergroeperen en hen aan te moedigen tot zelfs grotere inspanningen. Om circa 1100 uur verslechterde de situatie aangezien vijandelijk tanks en pantserwagens zichzelf op de flanken hadden gepositioneerd en vanuit hun posities met aanzienlijke kracht op de zuidelijke uitgangen van Gerbini schoten. Majoor Baker-Baker was niet in staat om met Brigade Hoofdkwartier te communiceren aangezien zijn radiotoestel beschadigd was en maakte zelf de besissing om naar de anti-tankgracht terug te trekken, zo'n 700 meter ten zuiden van Gerbini. Het leidt geen twijfel dat dit voor een relatief jonge officier een verstandig besluit was en een gewaagde en moeilijke om te nemen. Het terugtrekken werd onder Majoor Baker-Bakers aanwijzingen systematisch gedaan. De Rifle Companies van de Black Watch en zo'n 150 man van de 7A & S.H. die nu praktisch zonder officieren waren, werden veilig ontzet. De beslissing om terug te trekken en handelwijze van het terugtrekken door Majoor Baker-Baker voorkwam de zware consequenties die wellicht hadden plaatsgevonden wanneer deze plek bij Gerbini, bij afwezigheid van onze tanks, zou zijn omsingeld door vijandelijke tanks. Zijn acties gedurende het gevecht waren prijzenswaardig - tijdens het hele gevecht lag hij onder hevig vuur en was hij, ondanks zijn ondernomen acties, kalm en verstandig."
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant-Colonel (temporary)
Eenheid:
The Black Watch (Royal Highland Regiment) (Sherburn Hill)
Toegekend op:
7 juni 1945
Distinguished Service Order (DSO)

Tweede DSO toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DSO.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant-Colonel (temporary)
Eenheid:
Black Watch
Toegekend op:
9 augustus 1945
Mentioned in Dispatches

Bronnen

  • - Supplement to The London Gazette Issue 35821 published on the 11 December 1942
    - Supplement to The London Gazette Issue 35908 published on the 16 February 1943
    - Supplement to The London Gazette Issue 36180 published on the 21 September 1943
    - Originele aanbeveing, goedgekeurd door B.L. Montgomery - Stiwot Archief
    - Supplement to The London Gazette Issue 37112 published on the 5 June 1945
    - Supplement to The London Gazette Issue 37213 published on the 7 August 1945
    - thePeerage.com

Foto