TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Arao, Henry Y.

Geboortedatum:
1920 (Santa Cruz/Californië, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Staff Sergeant (Sergeant-majoor)
Eenheid:
Company A, 100th Infantry Battalion, 442nd Regimental Combat Team, 92nd Infantry Division, U.S. Army
Toegekend op:
9 juli 1944
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Henry Y. Arao (19013919), Staff Sergeant [then Private First Class], U.S. Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij Company A, 100th Infantry Battalion, 442d Regimental Combat Team, toegevoegd aan de 92d Infantry Division in actie tegen vijandelijke troepen op 5 april 1945 bij Seravezza in Italië.
Bij de aanval op een vijandelijke versterking op een heuvel werden twee secties van een infanteriecompagnie opgehouden door vuur van mitrailleurs, geweren en door granaten. De ondersteunende sectie, voornamelijk samengesteld uit vervangers met Staff Sergeant Arao als eerste verkenner kreeg opdracht om de vijandelijke positie heen te trekken. S.Sgt. Arao leidde de aanval en kroop brutaal naar voren door een dicht mijnenveld onder een hagel van mortier- en geweergranaatvuur naar een vijandelijk mitrailleurnest. Tijdens zijn voortgang raakte de sectieleider door een salvo granaten gewond waardoor de sectieleden schrokken en in de war raakten. S.Sgt. Arao herstelde snel het vertrouwen van zijn onervaren kameraden door snel en efficiënt eerste hulp te verlenen. De vijand beschoot in een verwoede poging de opmars te stuiten, het gebied met granaten waardoor diverse verliezen werden veroorzaakt. Niet afgeschrikt door deze felle aanval, kroop S.Sgt. Arao alleen verder tot binnen zeven meter van het vijandelijke wapen. Snel overeind komend wierp hij een handgranaat in de stelling gevolgd door een salvo uit zijn mitrailleur; hij bestormde de stelling, doodde de schutter en dwong de helper zich over te geven. Omdat hij door een andere mitrailleur werd beschoten, ging hij plat op de grond liggen, werkte zich langzaam naar de stelling toe, wierp nog een handgranaat en nam de bemanning met dodelijke nauwkeurigheid onder vuur. Gedemoraliseerd vluchtte de vijand naar een bomvrije loopgraaf. Met de mitrailleurs uitgeschakeld en de vijand verdreven door S.Sgt. Arao’s moedige actie ging het peloton naar voren en neutraliseerde de ingangen van de loopgraaf.
Staff Sergeant Arao’s moed, zijn drijvende kracht en onbevreesde vastberadenheid het tegen de vijand op te nemen en hem te verslaan zijn een voorbeeld van de geest en de tradities van de infanterie van de Verenigde Staten.

Headquarters, Fifth U.S. Army, General Orders No. 114 (9 juli 1944).
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Goodman, P., A Fragment of Victory in Italy – The 92nd Infantry Division in World War II, The Battery Press, Nashville, USA, 1993
    - Home of Heroes.com

Foto