TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dalton-Morgan, Thomas Frederick

    Geboortedatum:
    23 maart 1917 (Cardiff/Wales, Groot-Brittannië)
    Overlijdensdatum:
    18 september 2004 (Australië)
    Dienstnummer:
    37415
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Tom Dalton-Morgan kwam in 1935 in dienst van de RAF en werd na zijn opleiding geplaatst bij No. 22 Squadron dat met de Vickers Vildebeest vloog; een tweedekker torpedobommenwerper.
    Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak verzorgde hij trainingen op het Air Ministry maar wenste een actievere rol in de oorlog. In juni 1940 werd hij bij No. 43 Squadron geplaatst wat met Hurricanes vloog vanaf Tangmere.
    Begin juli had Dalton-Morgan zijn eerste gevechtservaring. Op 13 augustus werd hij gevangen in kruisvuur en moest uit zijn vliegtuig springen met lichte verwondingen. In september 1940 werd hij benoemd tot commandant van het squadron na het verlies van Squadron Leader Ceasar Hull
    Nadat het squadron ware verliezen had geleden, trok het zich terug naar het noorden waar Dalton-Morgan liet zien dat hij een uitstekende instructeur voor nieuwe piloten was. Hij had piloten uit 15 verschillende landen onder zijn hoede.
    In mei 1941 kwam No. 43 Squadron weer in actie vanaf Tangmere. Nadat hij op 24 juli gedeeld had in de vernietiging van een Duits vliegtuig, kreeg hij aan zijn eigen vliegtuig een technisch mankement en maakte een noodlanding op zee waarbij hij twee voortanden verloor doordat hij tegen zijn vizier aan klapte. Hij werd door de HMS Ludlow opgepikt.
    In januari verliet hij het squadron en werd fighter controller op Turnhouse totdat hij in November 1942 commandant van de Middle Wallop Wing werd die later werd uitgebreid tot de Ibsley Wing. In die functie leidde hij vier squadrons Spitfires, vier squadrons Westland Whirlwinds en 2 Canadese Mustang verkenningssquadrons.
    Begin 1944 werd hij bevorderd en benoemd als operations officer bij 10 Group Fighter Command die zich opmaakte voor offensieve operaties boven Frankrijk in de aanloop naar D-Day. Ongeacht zijn positie bleef hij heimelijk operationele vluchten maken.
    Aan het eind van de oorlog had hij in totaal 14 luchtoverwinningen behaald en 3 gedeeld vernietigd.
    Na de oorlog bekleedde hij diverse functies binnen de RAF en verliet die in 1952 waarna hij bij de Weapons Research Establishment in Australië ging werken. Hij bleef in Australië wonen maar kwam vaak terug naar Engeland om reunies en de herdenking van de Slag om Engeland bij te wonen.

    Bevorderingen:
    21 oktober 1935: Acting Pilot Officer (probation)
    26 augustus 1936: Pilot Officer
    26 april 1938: Flying Officer
    26 april 1940: Flight Lieutenant
    1 juni 1941: Squadron Leader (temporary)
    1 juni 1942: Wing Commander (temporary)
    12 augustus 1942: Squadron Leader (war sub)
    12 december 1943: Wing Commander (war sub)

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flight Lieutenant (Kapitein-vlieger)
    Voordracht:
    "Deze officer heeft als gevechtspiloot grote vastbeadenheid vertoond en heeft zijn flight en enkele keren zijn squadron geleid met opvallend succes. Hij heeft grote moed en vastberadenheid tegenover grote vijandelijk overmacht getoond en heeft zeven vijandelijke vliegtuigen vernietigd. Zijn optreden in actie is een inspiratie geweest voor de piloten in zijn flight."
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
    Eenheid:
    No. 43 (The Fighting Cocks) Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    30 mei 1941
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Voordracht:
    "Deze officier heeft exceptionele vaardigheid vertoond zowel als squadron commandant en als individuele gevechtspiloot. Tijdens twee opeenvolgenden nachten in mei 1941 vernietigde hij twee vijandelijke vliegtuigen waarmee hij zijn totaal aantal overwinningen op 13 brengt. Squadron Leader Morgan heeft een groot aandeel gehad in de hoge standaard van operationele efficiëncy van het squadron."

    Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Wing Commander (Luitenant-Kolonel-Vlieger)
    Eenheid:
    Royal Air Force
    Toegekend op:
    25 mei 1943
    Distinguished Service Order (DSO)
    Aanbeveling:
    Sinds de toekenning van een Gesp op zijn DFC in mei 1941 heeft deze officier vier vijandelijke vliegtuigen vernietigd waarmee hij zijn totaal op 17 neergeschoten vliegtuigen brengt.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Group Captain (Waarnemend Kolonel-Vlieger)
    Eenheid:
    Royal Air Force
    Toegekend op:
    14 juni 1945
    Officer of the Order of the British Empire (OBE)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Group-Captain
    Toegekend op:
    3 mei 1946
    Bronze Star  Medal (BSM)

    Bronnen

    Foto