TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wainwright, Thomas James "Tom"

    Geboortedatum:
    (Christchurch/Hampshire, Engeland)
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Captain (Kapitein)
    Eenheid:
    Support Company, 156th Parachute Battalion, 4th Parachute Brigade, 1st Airborne Division, British Army
    Toegekend op:
    20 september 1945
    Uitgereikt voor:
    Operatie Pegasus I
    Aanbeveling:
    Op 19 september 1944, toen werd geprobeerd om de compagnie uit Wolfheze bij Arnhem terug te trekken, raakten Captain Wainwright en een andere officier omsingeld door de vijand. Een week lang verborgen ze zich in het bos en nog eens 3 dagen in een kas bij Wolfheze, ze leefden van rantsoenen die ze uit het Duitse hospoitaal stalen. Nadat ze op hun kaart een afgelegen boerderij in Rhenen hadden gevonden, gingen ze daarheen en vonden hulp.
    Op 19 en 21 oktober kregen Captain Wainwright en een Warrant Officer opodracht om een grondige verkenning te doen om een route te vinden voor een massale evacuatie van Geallieerde troepen. Toen dit op 22 oktober gebeurde functioneerden Captain Wainwright en de Warrant Officer als gids en het grotendeels aan hun uitstekende werk te danken dat 60 mannen de vrijheid bereikten.
    Mentioned in Dispatches
    Aanbeveling:
    Captain Wainwright trad op als plaatsvervangend commandant van een compagnie van het 156 Parachute Battalion tijdens de gevechten in Arnhem. Hij toonde voortdurend grote moed en vastberadenheid. Aan het einde, afgesneden van zijn bataljon en met nog maar 2 man toonde hij groot initiatief bij het ontwijken van gevangenname. Tijdens deze periode toen ze achter de vijandelijke linies verborgen lagen, speelde hij een leidende rol bij het opvangen van vluchtelingen waarbij hij zich aan groot gevaat blootstelde. Tijdens de voorbereiding van de massale ontsnapping over de rivier werd het noodzakelijk langs de oever te patrouilleren om de exacte plaats van vijandelijke posten te bepalen. Captain Wainwright werd voor deze taak uitgekozen en deed 2 uitzonderlijke moeilijke patrouilles waarbij hij 2 nachten door een sterk verdedigd gebied moest trekken. De succesvolle evacuatie was grotendeels te danken aan de vaardige en vastberaden verkenningen van deze officier.
    In de nacht van de evacuatie leidde hij zelf de groep langs de vijandelijke posten. Op een kritiek moment opende een vijandelijke patrouille het vuur en de situatie had moeilijk kunnen worden als Captain Wainwright niet zo snel en moedig had gehandeld.
    Hij gedroeg zich steeds op de meest voorbeeldige manier en voerde taken uit die ver uit gingen boven het gewoonlijke.

    K.B. nr 29, gedateerd 31 juli 1945

    Bronnen

    Foto