TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Waring, John "Pongo"

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
Signals Platoon, Headquarters Company, 1st Battalion, 1st Airlanding Brigade, 1st Airborne Division, British Army
Uitgereikt voor:
Operatie Husky
Sicilië 9 - 10 juli 1943.
Corporal Waring is Battalion Signal Corporal. Zijn zweefvliegtuig stortte in de nacht van 9 op 10 juni op het strand neer. Er was geen hospik aan boord van het toestel en Corporal Waring verzorgde de gewonden.Toen ze op weg waren om zich bij hun bataljon te voegen vonden ze een tweede zweefvliegtuig dat ook was neergestort. Dit toestel lag onder licht automatisch vuur van een Italiaanse post in de buurt. Beide piloten van het zweefvliegtuig waren gewond en konden zich niet bewegen. Cpl. Waring ging naar het toestel toe en slaagde erin beide piloten naar een veilige plek te slepen. Met zijn pioniersschop groef hij daarna een ondiepe gleuf voor elk van hen. Op dat moment raakten dichtbij de gewonde piloten het gras en andere begroeïng in brand. Cpl. Waring bestreed onmiddellijk de vlammen en voorkwam dat die de gewonde piloten bereikten. Dit alles gebeurde onder vuur van de Italiaanse post op ongeveer 100 meter afstand. Toen hij het de gewonde piloten zo gemakkelijk mogelijk had gemaakt verzamelde Cpl. Waring een klein groepje mannen en met een 2" mortier waarmee hij nog nooit had geschoten, vielen ze de Italiaanse post aan en veroverden die.
Hij ging toen weer op weg en tijdens de tocht naar het bataljon stootte hij op nog twee kleine Italiaanse posten die hij allebei uitschakelde. Bij aankomst op het hoofdkwartier van zijn bataljon bleef hij zich om de gewonden bekommeren en zocht naar anderen waarover was gemeld dat ze bij neergestorte zweefvliegtuigen lagen. Hij werkte onvermoeibaar vanaf het moment van landing tot in de middag van 10 juli toen hij in uitgeputte toestand werd opgepikt. Het was te danken aan de zelf-opoffering en het plichtsbesef van Cpl. Waring dat twee piloten van zweefvliegtuigen in een veilige positie werden gebracht en ook aan zijn krachtige leiding en de door hem getoonde initiatieven dat drie vijandelijke posten werden veroverd en de bezetters werden gedood.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto