TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Howes, Arthur Edwin Stuart "Ted"

  Geboortedatum:
  17 november 1918 (Potchefstroom/Noordwest, Zuid-Afrika)
  Overlijdensdatum:
  22 februari 2009 (Pietermaritzburg)
  Nationaliteit:
  Zuid-Afrikaanse (1910-1961, Unie)

  Biografie

  Dienstnummer 78808V
  Ted Howes bezocht de Central Primary School in Potchefstroom totdat zijn familie naar Johannesburg verhuisde. Hij studeerde aan de King Edward VII High School. Hij was een veelzijdig sportman, hij speelde cricket, rugby en hij blonk uit in zwemmen en waterpolo.
  Na zijn schooltijd werkte hij in de City Deep Mine bij Johannesburg.
  Toen Wereldoorlog 2 uitbrak wilde hij zich graag aanmelden maar zijn aanmelding werd vertraagd en dus besloot hij te tekenen voor het nieuw gevormde Third Battalion van de Transvaal Scottish dat naar het noorden werd gestuurd om het tegen de Italianen op te nemen. Hij werd van Lance Corporal bevorderd tot Corporal.
  Hij was een van de eerste van de 40 man van de South African First Division die voor een vliegeropleiding bij de SAAF werden geselecteerd. Na de elementaire vliegeropleiding op Randfontein ging hij door naar Kimberley om zijn vliegeropleiding af te maken aan de Kimberley Service Flying Training School waar hij verder werd opgeleid en dik bevriend raakte met Edwin Swales, VC, DFC. Ted Howes behaalde zijn wings als 4de uit een groep van 35.
  Omdat er destijds geen plaats was bij de operationele squadrons van de SAAF werden deze nieuwe piloten uitgenodigd zich te melden voor dienst bij de RAF. Hij kwam terecht bij Bomber Command en werd geplaatst bij 106 Squadron, 5 Group op Metheringham in Lincolnshire dat met Lancasters vloog. Hij vloog als piloot 28 missies boven Duitsland en boven door Duitsland bezet Europa waaronder 5 missies als Pathfinder.
  In 1944 werd hij bevorderd to Captain en geplaatst bij 97 Pathfinder Squadron op Coningsby en werd gewaardeerd met een A+ (buitengewoon).
  Na zijn terugkeer in Zuid-Afrika trouwde hij met Esme May Thompson die bij de Womensí Auxilliary Air Force werkte als instructrice op de Linktrainer. Ze kregen drie kinderen.
  Ted Howes ging terug naar zijn werk in de mijn maar aanvaardde kort daarna een aanbod van Dunlop South Africa Ltd. waar hij 32 jaar lang werkte als directeur tot aan zijn pensionering in 1978.
  Ted en Esme verhuisden naar hun avocado plantage in Richmond, Natal en later naar een dorp voor gepensioneerden, Golden Pond in Hilton waar zij de rest van hun leven doorbrachten.
  Ted Howes stierf op 22 februari 2009 op 90-jarige leeftijd; Esme stierf kort daarna op 6 mei 2009.
  Behalve de hieronder vermeldde medailles werd hij ook nog onderscheiden met de General Service Medal 1918-1962.

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Captain
  Eenheid:
  No. 106 Squadron, Royal Air Force
  Toegekend op:
  17 juli 1945
  Distinguished Flying Cross (DFC)

  Bronnen

  Foto