TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Holt, Ernest

Geboortedatum:
17 februari 1916 (Nottingham, Engeland)
Overlijdensdatum:
februari 1975
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Army Service Number 5052629.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
No.15 Platoon, "C" Company, 2nd Battalion, 1st Airlanding Brigade, 1st Airborne Division, British Army
Toegekend op:
9 november 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Terwijl zijn peloton in een defensieve stelling bij de kerk in Oosterbeek lag, kreeg Pvt. Holt de taak van waarnemer op de uiterste rechterflank van de positie. Tijdens zijn wacht bleef hij voortdurend waakzaam en bij veel gelegenheden, terwijl de rest van het peloton gedwongen werd in dekking te gaan wegens zware beschietingen bleef Pvt. Holt de wacht houden en zag dat de vijand posities innam onder dekking van dit mortiervuur en soortgelijke aanvallen voorbereidde. Ondanks de zwaarste beschietingen bracht Pvt. Holt deze informatie over naar het pelotonshoofdkwartier op de linkerflank en de aanvallen werden door mitrailleurs en 2" mortiervuur van het peloton onderbroken.
Op 23 september, tijdens een van zijn vrije uurtjes ontdekte Pvt. Holt een sluipschutter die via een sloot op onze rechterrflank probeerde te infitreren. Ondanks zwaar vijandelijk vuur van sluipschutters en mitrailleurs verliet hij zijn loopgraaf, kroop over moeilijk en open terrein en doodde de sluipschutter met zijn geweer.
Tijdens de hele periode tussen 18 en 25 september was Pvt. Holt een waardevolle aanwinst voor het peloton, zowel vanuit het oogpunt van moreel onder de meest moeilijke omstandigheden als ook van voorbeeldig optreden onder de meest zware vijandelijke beschieting met mortieren en klein kaliber wapens. De rapporten vanuit zijn waarnemingspost waren van grote waarde tijdens de geslaagde verdediging van het gebied rond de kerk van Oosterbeek.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto