TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Green, George William

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No. 1 Platoon, "A" Company, 1st Canadian Parachute Battalion, 3rd Parachute Brigade, 6th Airborne Division, British Army
Toegekend op:
november 1944
Sergeant Green heeft bewezen een grote inspiratie te zijn geweest voor de mannen van A Company gedurende de hele campagne in Normandië totdat hij op 18 augustus bij Goustranville ernstig gewond raakte. Zijn nooit aflatende goede humeur en uitzonderlijke moed maakten hem geliefd bij alle officieren en manschappen die hem kenden. Op 18 augustus 1944 om 22:30 bij Goustranville kreeg A Company een doel toegewezen tijdens een nachtelijke aanval van het bataljon op de zuidelijke bruggen over de oostelijke zijrivier van de Dives. Sergeant Green was Plartoon Sergeant van 1 Platoon en fungeerde tijdens deze aanval als Platoon Commander. Zijn peloton leed zware verliezen maar hij hergroepeerde hen snel en leidde hen bij twee afzonderlijke aanvallen op vijandelijke posities waarbij ze meer dan 25 Duitsers doodden of gevangen namen. Terwijl hij zijn peloton naar het doel leidde aan de linkerkant van de brug raakte hij ernstig gewond aan zijn been. Zijn verwonding negerend bracht hij zijn secties in positie voor de verdediging, zorgde voor munitie, maakte verlieslijsten op en bracht daarover rapport uit aan zijn compagniescommandant. Hij weigerde te worden afgevoerd totdat al zijn mannen die gewond waren geraakt verzorgd waren.
Military Medal (MM)
CSM Green landde op 24 maart 1945 per parachute ten oosten van de Rijn. Het vuur rond het landingsgebied was zeer zwaar en het was grotendeels te danken aan de leiding en de energie van deze Warrant Officer dat de tegenstand snel werd neergeslagen en de compagnie zich in het rendez vous kon verzamelen.
Direct daarna werd de compagnie op een dorp afgestuurd. Een sterke en vastberaden vijandelijke troepenmacht bezette een groep versterkte huizen aan de rand van het dorp. De aanval werd tegengehouden en succes was twijfelachtig. In deze noodsituatie leidde CSM Green onder zwaar vuur een PIAT sectie naar het eerste huis. Nadat hij dekkingsvuur had geregeld leidde hij zelf de aanval op het huis. Nadat hij het had veroverd zuiverde hij de rest van de huizen een voor een. De vijand was zeer vechtlustig maar werd teruggedreven door de felheid van CSM Green’s aanval.
De snelle en vastberaden actie van deze CSM was van het grootste belang bij het opruimen van een gevaarlijke hindernis en het herstellen van het tempo van de aanval. Zijn minachting voor gevaar en zijn gretigheid, het tegen de vijand op te nemen vormde een inspiratie voor zijn mannen.

Bronnen

Foto