TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Reidel, Cornelius Jerome

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant-Major (Sergeant-majoor)
Eenheid:
No.12 Platoon, "B" Company, The Highland Light Infantry of Canada, 9th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 24 maart 1945 was Lance Sergeant Cornelius Jerome Reider sectieleider in 12 Platoon, , "B" Company, The Highland Light Infantry of Canada.
De Highland Light Infantry of Canada had opdracht gekregen Speldrop in Duitsland te veroveren, een sterk verdedigd knooppunt dat de uitbreiding van het bruggenhoofd van de 51 Highland Division ten noorden van de Rijn blokkeerde. B Company, de voorste, kreeg opdracht over 1.000 meter open terrein aan te vallen en vaste voet in het westelijk deel van de stad te krijgen.
12 Platoon, het voorste peloton kwam onder zwaar vijandelijk vuur van 20 mm kanonnen en mitrailleurs die opgesteld waren in een boomgaard en een groep versterkte gebouwen erachter, die het doel van 12 platoon vormden. De pelotonscommandant sneuvelde en het peloton stoof uiteen naar een dekking.
L/Sgt. Reidel realiseerde zich dat deze eerste speldenprik in de stad van vitaal belang was voor het succes van de strijd van het bataljon en nam onmiddellijk het bevel over het peloton op zich; hij gaf de mannen bevel te bajonet op te zetten en nadat hij een Bren had gepakt, leidde hij het peloton onder zwaar vuur van kleine wapens de boomgaard in. Het peloton veroverde de boomgaard, zuiverde de gebouwen erachter waarbij tien Duitsers werden gedood, 15 gevangenen werden gemaakt en drie stuks 7.5 cm infanteriegeschut buit gemaakt.
L/Sgt. Reidel’s initiatief en grote moed inspireerden zijn mannen zodanig dat zij in staat waren een in aantal grotere groep Duitse parachutisten uit te schakelen. Door het succes van de actie van het peloton was het bataljon in staat vaste voet in de stad te krijgen en uiteindelijk het knooppunt te veroveren.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto