TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dolan, Alvin Clifford

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lance Sergeant
Eenheid:
No. 2 Flame Section, Carrier Platoon, Stormont Dundas and Glengarry Highlanders, 9th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Lance Sergeant Alvin Clifford Dolan, die tijdens de slag om het bruggenhoofd aan de Rijn het bevel voerde over Number 2 Flame Section van het Carrier Platoon, Stormont, Dundas and Glengarry Highlanders toonde zo'n moed, buitengewoon leiderschap en snelheid van handelen waardoor hij grotendeels verantwoordelijk was voor het slagen van de aanval van B Company op de versterking bij Tillhaus ten noorden van Grieterbusch in Duitsland.
L/Sgt. Alvin Clifford Dolan steunde B Company Dundas and Glengarry Highlanders op weg naar Tillhaus, het uiteindelijke doel van het bataljon en het regimentshoofdkwartier van het vijandelijke garnizoen. 500 meter vanaf de versterking opende de vijand het vuur met zware en middelzware mitrailleurs. B Company leed verscheidene verliezen waaronder de compagniescommandant. B Company werd tot stoppen gedwongen en was vanwege het verwoestende vuur niet in staat verder te trekken. Toen hij zich van de ernst van de situatie bewust werd haalde L/Sgt. Alvin Clifford Dolan met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid of van die van zijn sectie, zijn ploeg vlammenwerpers naar voren. Zonder enig dekkingsvuur leidde hij zijn carriers naar de versterking, de vijandelijke fortificaties en loopgraven besproeiend met vuur en de verdedigers gillend uit hun schuilplaatsen jagend. Deze moedige actie stelde B Comoany, Stormont, Dundas and Glengarry Highlanders in staat op te rukken en Tillhaus te zuiveren. Een twintigtal vijanden werd gedood of gewond waaronder de Luitenant-kolonel en de adjudant van het Duitse garnizoen.
Door de dappere en vastberaden acties van L/Sgt. Alvin Clifford Dolan was B Company Stormont, Dundas and Glengarry Highlanders in staat het voorste doel van het bataljon op de uiterste linkerflank van het bruggenhoofd aan de Rijn snel te veroveren en te consolideren.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto