TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Whitacre, James Allan William

Dienstnummer:
C. 122275
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
No.10 Platoon, "B" Company, The Stormont Dundas and Glengarry Highlanders, 9th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
21 augustus 1945
Aanbeveling:
In middag van 25 maart 1945, tijdens de consolidatie van het bruggenhoofd aan de Rijn bij Rees redde Private James Allan William Whitacre van Number 10 Platoon "B" Company Stormont, Dundas and Glengarry Highlanders door zijn opmerkelijke moed zijn peloton uit een situatie van uitzonderlijk gevaar en had een grote invloed op de verovering van de commandopost van het Duitse 6.Fallschirm Division.
Pvt. Whitacre’s peloton had tot taak gekregen een versterkt huis in de buitenwijken van Grietebusch in te nemen. Om het huis lagen loopgraven en mitrailleurposten en de ramen van het huis waren tot schietgaten gemaakt. De vijand verdedigde zich hardnekking.
Toen de sectie van Pvt. Whitacre op het doel afging kwam die onder zwaar mitrailleurvuur vanuit gecamoufleerde posities op de flank en vanuit het huis en werd vastgenageld. Een andere sectie van Number 10 Platoon werd naar voren gedirigeerd en kwam onder hetzelfde vuur. Die sectie werd met zware verliezen tot staan gestaan gebracht. Pvt. Whitacre weerstond moedig het mitrailleurvuur en stelde zich daaraan bloot toen hij naar zijn compagnie terugging om te vragen om tanks ter ondersteuning van de verovering van de versterking. Toen hij het hoofdkwartier bereikte, kreeg hij onmiddellijk de tanks en vertoonde nogmaals uitzonderlijke moed door ze onder zwaar mitrailleurvuur naar de stelling van zijn peloton te leiden.
Ondanks dit vuur haalde hij twee mannen uit zijn vastgenagelde sectie en viel moedig de versterking aan. De fanatieke weerstand van de vijand werd neergeslagen door deze vastberaden aanval en de versterking werd veroverd. Onder de gevangenen bevonden zich de kolonel van de divisie en zijn adjudant.
Gedurende deze hele actie toonde Pvt. Whitacre moed en meer dan normaal plichtsbesef. Met zijn inspanningen droeg hij aanzienlijk bij aan de verovering van deze uiterste belangrijke versterking.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto