TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Shanks, Daniel Isaac

Dienstnummer:
C.120647
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
"D" Company, The North Nova Scotia Highlanders, 9th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
11 augustus 1945
Aanbeveling:
Op 25 maart 1945, tijdens de aanval op Bienen in Duitsland toonde Private Daniel Isaac Shanks, "D" Company, North Nova Scotia Highlanders, totale minachting voor verwoestend vijandelijk vuur; hij deed zijn plicht als hoofd brancarddrager met een dusdanige minachting voor zijn eigen veiligheid dat iedereen werd geïnspireerd door de moed en zelfopoffering van deze soldaat.
D Company stuitte in de openingsfase van de aanval op uitzonderlijk zwaar vuur. Een regen van vuur van mitrailleurs en kleine wapen geselde de winterdijk die naast het westelijk deel van Bienen lag.
Private Daniel Isaac Shanks maakte in totaal met zijn jeep 14 ritten langs en over de dijk in het volle zicht van de vijand. Op twee na maakte hij die ritten alleen.
Op het hoogtepunt van dit felle gevecht realiseerde Private Daniel Isaac Shanks zich dat er nog maar één brancarddrager niet gewond was. Hij stak de onder vuur liggende dijk te voet over en formeerde brancardploegen met vrijwilligers van de Support Company. Deze moedige soldaat leidde hen in het gevecht en zette ze met de grootste spoed en doelmatigheid aan het werk. Private Daniel Isaac Shanks bleef de Regimental Medical Officer assisteren bij het verzorgen van de gewonden, lang nadat zijn gebruikelijke taken waren beëindigd.
De volledige minachting voor zijn eigen veiligheid en het uitmuntend vertoon van initiatief en moed, getoond door Private Daniel Isaac Shanks had tot gevolg dat een groot aantal ernstig gewonden kon worden afgevoerd naar de veiligheid en medische verzorging. Deze soldaat redde ongetwijfeld veel van zijn kameraden het leven.

Gepubliceerd in The London Gazette dd. 23 augustus 1945.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto