TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Myers, William "Bill"

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
No.15 Platoon, "C" Company, The North Nova Scotia Highlanders, 9th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 25 maart 1945 bij Bienen in Duitsland leidde Lieutenant William Myers, C Company North Nova Scotia Highlanders, 15 Platoon met en dusdanig onwankelbare moed dat het door de buitenste verdedigingsring heen brak waardoor de achterop komende troepen het dorp in konden komen en doorbreken.
Het dorp Bienen lag aan de flessenhals aan de westelijke zijde van het bruggenhoofd van het Britse 30 Corps over de Rijn. Er waren diverse mislukte pogingen gedaan om Bienen te veroveren. C Company met 15 Platoon aan de spits lanceerde zijn aanval op de belangrijke kruising ten zuiden van het dorp.
De naderingsroute van ongeveer 500 meter ging over open terrein en vanaf het begin leed het peloton zware verliezen door uitzonderlijk zwaar mitrailleurvuur vanuit het dorp. Lt. Myers leidde zijn peloton met een dusdanige moed dat zij, hoewel er nog maar acht man over was in het peloton, de rand van hun doel bereikten.
Op dit punt lag het peloton onder vuur vanaf beide flanken en vanuit een sterk bezet huis aan de overkant van de straat. Onder dit felle mitrailleurvuur zette Lt. Myers met zijn overgebleven mannen een aanval op en leidde hen de weg over, viel het huis aan en neutraliseerde het vuur vanaf de flanken.
Hoewel hij zelf zo ernstig gewond was waardoor hij volledig verlamd was, was zijn bezielende leiding en voorbeeld zodanig geweest dat het doel werd bereikt waardoor de volgende pelotons geholpen werden hun doel te bereiken. Deze kruising was vitaal voor de verdediging van Bienen, de verovering ervan stelde acherop komende troepen in staat het dorp te veroveren en andere uit te breken uit het westelijke deel van het bruggenhoofd. Bij deze vitale actie lagen de moed en het leiderschap van Lt. Myers op het hoogste niveau. Hij inspireerde allen rondom hem met zijn uitmuntende voorbeeld.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto