Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Anderson, John MacMorran

Geboortedatum:
19 februari 1913 (Edinburgh/Midlothian, Groot-BrittanniŽ)
Overlijdensdatum:
januari 2004 (Oakville/Ontario, Canada)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Jock Anderson studeerde theologie aan het Knox College in Toronto en probeerde zich in 1938 te melden voor de 48th Highlanders. De wervers adviseerden hem zijn studie voort te zetten. Zijn eerste baan was als predikant in een kerk in Port Elgin, Ontario.
In 1942 ging Anderson bij het Canadese leger en werd aangesteld als Protestants veldprediker bij Highland Light Infantry of Canada, 3rd. Division. Hij landde in NormandiŽ op D-Day, 6 juni 1944. Zijn ervaringen werden verteld door Brigadeer General Denis en Shelagh Whitaker (RMC 1933) in "Victory at Falaise" en Ď" Tug of War."
Anderson diende tussen 1955 en 1958 als Protestants veldprediker in de Saint Martin Protestant Chapel in RMCC in Kingston.
Na RMCC werd hij in 1958 in Londen geplaatst. Hij werd later overgeplaatst naar Ortona Barracks in Oakville waar hij bleef tot aan zijn pensionering in 1967. Hij kocht in 1966 de "Worn Doorstep" een historisch monument en restaureerde het volledig tot een gezinswoning. Na het verlaten van de militaire dienst werkte hij enkele jaren als officier van de reclassering en raakte ook sterk betrokken bij een plaatselijke kerk.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Captain (Waarnemend Kapitein)
Eenheid:
Highland Light Infantry of Canada, 9th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
4 november 1944
Aanbeveling:
Op 5 maart 1945 was H/Chaplain John MacMorran Anderson, Canadian Chaplain Service, veldprediker, toegevoegd aan de Highland Light Infantry of Canada. Het regiment lanceerde een aanval uit het Bamberger woud over 1,5 kilometer open terrein langs een helling. De C en D Companies werden vastgenageld door zwaar vijandelijk vuur van mitrailleurs en klein kaliber wapens; er vielen meer dan 30 gewonden die onder vijandelijk vuur over open terrein moesten worden afgevoerd.
Er werden tanks over de startlinie gestuurd om de twee compagniŽn te hulp te komen maar die werden uitgeschakeld door vijandelijke tanks en zelf-rijdend geschut op de helling voordat ze de C en D Company konden bereiken.
H/Captain Anderson hoorde over de verliezen en ging te voet naar voren over het onder vuur liggende terrein naar C en D Company. Omdat hij vele gewonden aantrof die onmiddellijk behandeld moesten worden ging hij terug naar het gebied van het bataljonshoofdkwartier bij de startlijn en regelde twee beschikbare jeeps en een ploeg vrijwillige brancarddragers om terug te keren naar het slagveld. Hoewel hij was gewaarschuwd dat alle tanks even tevoren op de route waren uitgeschakeld leidde H/Captain Anderson de jeeps heen en terug over het open terrein totdat alle gewonden waren afgevoerd.
Gedurende de dag waren een carrier en een tank door mijnen uitgeschakeld op de route naar de hulppost van het regiment. De vijand bracht een zelf-rijdend kanon en mitrailleurs in stelling om de zo ontstane file te bestrijden en verhinderde zo tijdens de slag met succes het gebruik van de route door voertuigen en personeel. H/Captain Anderson, dit wetende, negeerde het vijandelijke vuur en leidde zijn jeeps langs de route. Hoewel de vijand de jeeps onder vuur nam en er ťťn vernietigde, bleef H/Captain gedurende het hele gevecht heen en weer rijden langs de route.
Met zijn volledige minachting voor eigen veiligheid en zijn opmerkelijke moed en initaitief onder zwaar vuur, slaagde H/Captain Anderson erin meer dan 30 brancardgevallen af te voeren en redde daarmee de levens van vele soldaten.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
3rd Canadian Anti-tank Regiment, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
16 juni 1945
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Lieutenant John Anderson is 1 Troop Commander in het 3 Canadian Anti-Tank Regiment geweest vanaf het begin van de aanval van de 3 Canadian Infantry Division ten westen van Nijmegen. 1 Troop, een zelfstandige eenheid is voortdurend bij de voorste infanterie geweest ondanks de bijna onoverkomelijke condities van het water voorafgaand aan de oversteek van de Rijn.
Een prachtig voorbeeld van de moed van deze officier kon worden gezien op 25 maart 1945 tijdens de aanval van de Nova Scotia Highlanders op Bienen. De infanterie werd vastgenageld door zwaar mitrailleurvuur van een zelf-rijdend kanon dat al twee Britse tanks had uitgeschakeld. Aan Lt. Anderson werd gevraagd dit kanon uit te schakelen. Hij nam onmiddellijk een van zijn eigen stukken over en leidde het zelf naar voren. Om de juiste plaats van het vijandelijke kanon te bepalen nam Lt. Anderson een van zijn lichte mitrailleurs apart en beschoot de omgeving van het vijandelijke kanon. Dit vuur werd beantwoord waardoor zijn eigen kanon de plaats van de vijand kon bepalen en het vijandelijk geschut uit kon schakelen.
Na de oversteek van de Rijn kregen deze officier en zijn eenheid bij twee gelegenheden een ďholding rollĒ voor de infanterie. Hoewel deze infanterietactiek hem nogal vreemd was stelde Lt. Anderson zijn eenheid op en door zijn eigen enthousiasme en voorbeeld kon hij uitstekend werk doen.

Tweede MC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste MC.

Bronnen

Foto