TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hennigar, Joseph Lawrence

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
"C" Company, The North Shore (New Brunswick) Regiment, 8th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Tijdens de aanval op Millingen op 26 maart 1945 was Sgt. Hennigar Platoon Sergeant van het voorste peloton van C Company. Zijn peloton werd op de uitgangspositie zwaar beschoten en leed verliezen maar deze NCO ging kalm bij de secties langs, hergroepeerde ze en vuurde hen aan voorwaarts te gaan, volledige minachting voor zijn eigen veiligheid tonend.
Nadat het peloton het doel had bereikt, kwam de compagnie onder moorddadig mitrailleurvuur uit huizen verderop en moest dekking zoeken in greppels die net waren gezuiverd. Sgt. Hennigar moest om een vrij schootsveld te krijgen uit zijn dekking komen en in die ongedekte positie wist hij door zijn gedurfde actie en nauwkeurige vuur het vijandelijke vuur sterk te verminderen. Op dat moment verscheen er een vijandelijke tank om de hoek van een van de huizen en opende het vuur op de positie van het peloton. Sgt. Hennigar bemachtigde onmiddellijk een Piat en met een goed gericht schot dwong hij de vijandelijke tank zich terug te trekken.
Gedurende deze actie gebruikte deze NCO ook een Piat tegen een versterkt huis dat door de vijand vastberaden werd verdedigd en dwong de tien overgebleven Duitse soldaten zich over te geven nadat hij twee voltreffers op het huis had geplaatst.
De kalme vastberadenheid en moed van deze onderofficier tegenover grote moeilijkheden stelde de rest van de compagnie in staat zijn doel, een vitaal punt in de vijandelijke verdediging dat de voortgang van de rest van de compagnie verhinderde, te bereiken. Sgt. Hennigar was een bron van kracht voor zijn peloton en compagnie en hij droeg aanzienlijk bij aan het succes van de operatie.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto