TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Brundrit, William Fernley

Geboortedatum:
1916 (Scarborough/Ontario, Canada)
Overlijdensdatum:
15 februari 1991
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
30th Field Company, II Canadian Corps, Canadian Army
Aanbeveling:
Gedurende het laatste deel van maart 1945 werd het 2nd Canadian Corps Troops Engineers gewaarschuwd dat de eenheid Blackfriar’s Bridge zou gaan bouwen, een klasse 40 Baileybrug over de Rijn bij Rees op MR A061515.
Lt. W.F. Brundrit, van de 30th Canadian Field Company, werd gekozen als officier belast met de bouw en hij verzette tussen 15 en 24 maart 1945 een geweldige hoeveelheid werk aan de technische en organisatorische voorbereiding van het werk. Op 24 maart deed hij de eerste verkenning van beide Rijnoevers ondanks storend granaatvuur en het gevaar van mijnen op de vijandelijke oever. Deze verkenning was van het allergrootste belang en met de verkregen informatie kon het uiteindelijke ontwerp van de brug worden voltooid. Het werd toen duidelijk dat de brug een lengte zou krijgen van ongeveer 600 meter en MR A061515 werd als plaats gekozen.
Tussen 26 en 28 maart 1945 werkte Lt. Brundrit onophoudelijk, zonder acht te slaan of bombardementen, eten of slaap onvermoeibaar aan de bouw van de brug en de opritten; hij hielp bij de bouw en hij regelde het op de juiste tijd en plaats afleveren van de grote hoeveelheid materiaal en uitrusting. Toen de brug op 28 maart 1945 om 12:00 was voltooid viel hij volkomen uitgeput in zijn voertuig in slaap.
De opening van Blackfriar’s Bridge, de langste Baileybrug ooit in Noordwest Europa gebouwd verschafte het 2nd Canadian Corps een oversteek over de Rijn waarover troepen, tanks, geschut en voorraden konden worden aangevoerd voor de geslaagde aanval op Emmerich en het westen van Nederland.
Gedurende de hele operatie waren het oordeel van Lt. Brundrit en zijn energie, gecombineerd met zijn uitstekende technische kennis van bruggenbouw een beslissende factor bij de succesvolle voltooïng van de brug.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto