TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gomez, Darrow

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
105th Anti-Tank Battery, 3rd Canadian Anti-tank Regiment, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
In de morgen van 30 maart 1945 bij Emmerich, K15513, was Sgt. Darrow Gomez NCO belast met het bevel over een 17-ponds Valentine zelf-rijdend kanon, onderdeel van een groep van de 105th Canadian Anti Tank Battery die de Royal Winnipeg Rifles ondersteunde. De vijand had de stelling de vorige nacht vastberaden aangevallen en met het aanbreken van de dag kwam de wetenschap dat er zelf-rijdend geschut was aangevoerd om deze aanvallen te ondersteunen. Dit vijandelijk geschut was zeer agressief te werk gegaan en maakte al snel het gebied dat door een compagnie van de Winnnipeg Rifles bezet werd, onhoudbaar. Omdat ze op hoog terrein en dichtbij waren opgesteld, was iedere beweging van onze infanterie buitengewoon gevaarlijk.
Om ongeveer 11:00 uur had Sgt. Gomez de plaats van het vijandelijk geschut gelokaliseerd na onder vuur van geweren en mitrailleurs een verkenning te hebben gedaan. Sgt. Gomez bracht toen zijn 17-ponds Valentine in een gunstige positie en slaagde erin het vijandelijk zelf-rijdend geschut uit te schakelen. Niet tevreden met dit ene succes deed Sgt. Gomez onmiddellijk nog een verkenning in gezelschap van de compagniescommandant van D Company van de Royal Winnipeg Rifles.
Na een aanzienlijke tijd ontdekten ze de positie van een ander zelf-rijdend kanon dat een volledige compagnie van onze infanterie had vastgenageld. Ongeacht het feit dat de infanteriecommandant naat hem werd gedood en de chauffeur van zijn eigen voertuig ernstig gewond was geraakt, begon Sgt. Gomez onbevreesd zijn kanon in een gunstifge positie te brengen. Hoewel zijn kanon twee maal door vijandelijke granaten werd geraakt bereikte deze NCO zijn doel, bediende het kanon zelf em schakelde het vijandelijk geschut met één schot uit.
Kort na dit incident viel een vijandelijke patrouille de positie van Sgt. Gomez aan. Hoewel zijn kanon in het volle zicht van de vijand lag die zeer dichtbij was, pakte hij zonder aarzelen de mitrailleur op zijn voertuig en opende het vuur op de infanterie. Een lid van de vijandelijke patrouille werd daardoor gedood, zeven werden er gevangen genomen en de rest werd gedwongen zich terug te trekken.
Gedurende deze acties toonde Sgt. Gomez uitmuntend leiderschap en een absolute minachting voor zijn eigen veiligheid. Het lijdt geen twijfel dat het door hem gestelde voorbeeld onze infanterie in staat stelde, ondanks zware verliezen, deze vitale sector te behouden tegenover vastberaden vijandelijke tegenaanvallen.
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen

Foto