TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stacey, Raymond Eaton

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lance-Corporal
Eenheid:
No.17 Platoon, "D" Company, The Black Watch (Royal Highland Regiment) of Canada, 5th Canadian Infantry Brigade, 2nd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 1 april 1945 viel D Company van de Canadese Black Watch (RHR) een beboste heuvel aan, links van de stad Terborg in Nederland. Terwijl de compagnie de heuvel naderde stuitte die op zwaar vijandelijk vuur en de hele compagnie werd vastgenageld. Er werd een aantal verliezen geleden waaronder twee pelotonscommandanten.
Cpl. Stacey van 17 Platoon realiseerde zich, toen hij hoorde dat zijn pelotonscommandant gewond was geraakt, dat de volgende in rang het bevel moest overnemen en het peloton inzetten op een manier waardoor de rest van de compagnie zich uit die ernstige situatie kon bevrijden.
Hij besloot zijn peloton naar rechts te sturen in een omtrekkende beweging waardoor het vijandelijk vuur zou worden aangetrokken en de compagnie in staat zou worden gesteld verder te gaan.
Onder groot persoonlijk gevaar ging hij onder vuur van sectie naar sectie en legde zijn plan uit, daarna leidde hij zijn peloton bij de beweging die het resultaat opleverde dat hij had verwacht. De hele compagnie was zo in staat de opmars naar het doel voort te zetten en het te behouden. De hele operatie slaagde en de compagnie nam 28 man gevangen.
De moed, het leiderschap en de vaardigheid die Cpl. Stacey bij deze gelegenheid toonde diende als inspiratie voor de hele compagnie.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto