TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Caya, George Louis

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
No.7 Platoon, "A" Company, The Algonquin Regiment, 10th Canadian Infantry Brigade, 4th Canadian Armoured Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 11 april 1945 kreeg A Company, Algonquin Regiment met onder zijn commando een afdeling tanks van het 28th Canadian Armoured Regiment (The British Columbia Regiment), opdracht de stad Breddenberg in Duitsland aan te vallen (MR 9184, blad M2, 1/100000). Toen de compagnie de buitenwijken van de stad naderde werd het voorste peloton vastgenageld door zwaar mitrailleurvuur uit goed beschermde vijandelijke stellingen. Zonder aarzelen bestormde L/Sgt. Caya, commandant van de voorste sectie, het dichtstbij zijnde mitrailleurnest en schakelde het met een handgranaat uit. Hij leidde daarna zijn sectie naar voren en slaagde erin een pad vrij te maken waarlangs zijn compagnie kon oprukken. Gedurende deze aanval nam L/Sgt. Caya vijf gedode vijanden voor zijn rekening, verwondde er zeven en nam er drie gevangen. De snelheid en de gedurfdheid van zijn aanval ontregelde de vijandelijke defensie zo volledig dat de stad snel werd ingenomen en aan de vijand zware verliezen werden toegebracht.
De moed en het leiderschap betoond door deze onderofficier stelden zijn compagnie ongetwijfeld in staat het doel zonder ernstige verliezen snel in te nemen. Zijn complete minachting voor eigen veiligheid vormde een uitstekend voorbeeld voor alle rangen in zijn bataljon.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto