TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Major, Léo

Geboortedatum:
23 januari 1921 (New Bedford/Massachusetts, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
12 oktober 2008 (Longueuil/Québec, Canada)
Begraven op:
National Field of Honor
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
Le Régiment de la Chaudière, 8th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
1945
Aanbeveling:
Op 13 april 1945 stond het Régiment de la Chaudière opgesteld in een positie ter voorbereiding op een aanval op de stad Zwolle in Nederland.
Om zoveel mogelijk Nederlandse levens te sparen was het nodig om de lokatie van de vijandelijke stellingen precies te weten te komen, vele daarvan waren niet bekend. Pvt. Major en een korporaal van het verkenningspeloton meldden zich vrijwillig om de stad in te gaan en contact op te nemen met de ondergrondse om de noodzakelijke inlichtingen te krijgen.
Bij de ingang van de stad lag een wegblokkade, bewaakt door een kleine groep vijanden. De patrouille werd ontdekt en de korporaal sneuvelde. Pvt. Major doodde twee Duitsers en joeg de anderen op de vlucht. Niet afgeschrikt door de dood van een vriend en kameraad zette hij alleen de patrouille gedurende zes uur voort, maakte contact met de ondergrondse en vormde patrouiilles van plaatselijke bewoners met als gevolg dat tegen de morgen het garnizoen, dat van binnen en van buiten werd bedreigd, gedwongen was zich terug te trekken omdat hun positie onhoudbaar werd. Om ze op te jagen liet Pvt. Major het Gestapo hoofdkwartier in brand steken.
Om 05:00 uur in de morgen van 14 april 1945 waadde deze dappere soldaat door een kanaal, na vele patrouilles van de Nederlandse ondergrondse op strategische punten te hebben gezet. Op de terugweg, hoewel hij nat en vermoeid was, pikte hij het lichaam van zijn korporaal op en bracht het binnen de eigen linies.
Het moedige optreden van deze soldaat, zijn persoonlijke initiatief, zijn onverschrokken moed en volledige minachting voor zijn eigen veiligheid vormde een inspiratie voor allen. Door zijn onverschrokken actie werd het mogelijk dat op 14 april 1945 de zuivering met succes kon plaatsvinden zonder dat er een schot werd gelost.
Distinguished Conduct Medal

Tweede DCM als gesp ontvangen.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met "Overseas" gesp
Canadian Volunteer Service Medal (1939-1947)

Bronnen

Foto

Achtergrondartikelen