TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!
De Koreaanse Oorlog, ook wel bekend als de Koreaoorlog, was een oorlog die van 1950 tot 1953 uitgevochten werd tussen het communistische Noord-Korea, ondersteund door China en Rusland en het op het Westen gerichte Zuid-Korea, gesteund door de Verenigde Naties (VN). De oorlog eindigde in een wapenstilstand tussen de strijdende partijen, er is nooit een vredesverdrag gesloten. Zoín 2 miljoen mensen kwamen om tijdens deze oorlog waaronder tienduizenden soldaten van de VN.

Van 1910 tot 1945 was Korea bezet door de Japanners. Na de Tweede Wereldoorlog werd het land onafhankelijk en werd het in tweeŽn gesplitst. Het noordelijke deel kwam onder Russische controle te staan en het zuidelijke deel viel onder de Verenigde Staten. De koude oorlog weerhield een hereniging van het land waarna de beide delen een eigen regering kregen en verder zouden gaan als Noord-Korea en Zuid-Korea. Het noorden wat de twee Koreaís wilde samenvoegen tot ťťn communistisch land, viel het zuiden in 1950 aan. Dit was de directe aanleiding van de Koreaanse oorlog. Zuid-Korea werd in de oorlog gesteund door de VN, waarin een groot aantal landen deelnamen, waaronder ook Nederland en BelgiŽ. In totaal kwamen 122 Nederlanders en 99 Belgen om het leven tijdens deze oorlog. Het merendeel van de slachtoffers liggen samen met vele andere VN slachtoffers uit andere landen op het ereveld van de Verenigde Naties in Tanggok, Zuid-Korea. De oorlog eindigde in 1953 met een wapenstilstand. Tot op de dag van vandaag is er geen vredesverdrag getekend en zijn de beide landen dus eigenlijk nog met elkaar in oorlog. Net als in Vietnam ten tijde van de Vietnamoorlog, is er tussen Noord-Korea en Zuid-Korea altijd nog een zwaar bewaakte gedemilitariseerde zone (DMZ).
Grid Lijst Kaart

Steun ons Digitale Ergoed

Steun ons Digitale Ergoed