TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Grieve, George William

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sapper (Genist)
Eenheid:
9th Canadian Field Squadron (engineers), 4th Canadian Armoured Division, Canadian Army
Aanbeveling:
In de nacht van 18 april 1945, voorafgaand aan de bouw van de brug over het Küstenkanal, MR W137992 moest er een grote hoeveelheid werk gedaan worden op onze kant van het kanaal. De plaats van de brug lag wijd open en lag onder zwaar vijandelijk vuur van middelzware artillerie, zelf-rijdend 88mm geschut, mortieren en sluipschutters. Sappeur Grieve was chauffeur van een bulldozer en had tot taak gekregen met zijn machine de oprit te maken. Hij begon aan zijn taak bij daglicht en werkte kalm door ondanks het feit dat uitzonderlijk zwaar vijandelijk vuur insloeg op de ….. en overal er omheen. Hij was volledig blind voor al dat vuur hoewel de scherven herhaalde malen van zijn bulldozer afketsten. De oprit werd voor het donker voltooid waardoor het squadron in staat was het voorbereidende werk aan het brugdek bij daglicht te doen. De brug werd in feite vele uren eerder voltooid dan mogelijk was geweest als het brugdek in het donker had moeten worden gemaakt.
Sappeur Grieve droeg met zijn uitzonderlijke moed, totale plichtsbesef en volledige minachting voor zijn eigen veiligheid in hoge mate bij aan de uiteindelijke voltooïng van de brug waardoor broodnodige aflossing naar een onder zware druk staand bruggenhoofd kon worden gebracht.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto