TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kay, William Frederick

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
No.17 Platoon, D Company, 1st Battalion, 48th Highlanders of Canada, 1st Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Ik heb de eer U1834 Cpl. Kay, W.F. voor te dragen voor een onmiddellijke onderscheiding wegens dapperheid in actie. Op 18 juli 1943, toen D Company, 48th Highrs of Canada vooruitgeschoven stellingen op een heuvel bezetten kwamen zij onder vuur van vijandelijke sluipschutters en mitrailleurs te liggen.
16 en 17 Pls werden om de rechterflank heen gestuurd om ze te bestrijden en kwamen al gauw onder geconcentreerd vuur te liggen uit diverse stellingen op de top van een heuvel voor hen.
Er werd onmiddellijk een aanval ingezet en twee secties werden door vuur vastgenageld.
Cpl. Kay schatte onmiddellijk de situatie in, leidde zijn sectie van vijf man door dood terrein en viel de hoogste stelling aan. Deze stelling bevatte drie mitrailleurs en ongeveer 17 Duitsers en werd verondersteld de belangrijkste stelling te zijn.
De sectie, geleid door Cpl. Kay trok op onder mitrailleurvuur en granaten en Cpl. Kay, hoewel hij gewond was aan zijn arm, gooide twee 36 granaten midden tussen de vijanden en ging met zijn Tommy gun vurend de stelling binnen.
Hij nam persoonlijk ongeveer acht Duitsers voor zijn rekening en de sectie rekende af met de rest. Toen deze vijandelijke stelling viel, gaf het restant van de vijand de rest van de heuvel op en vluchtte.
Men schat dat er ongeveer een hele Duitse compagnie op de heuvel lag.
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen

Foto