Stitt, Herbert Dixon

Overlijdensdatum:
17 april 1945 (Otterlo/Gelderland, Nederland)
Begraven op:
Canadese Oorlogsbegraafplaats Groesbeek
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
"C" Squadron, 3rd Armoured Reconnaissance Regiment (The Governor General's Horse Guards), 12th Canadian Infantry Brigade, 5th Canadian Armoured Divisi ("C" Squadron, 3rd Armoured Reconnaissance Regiment (The Governor General's Horse Guards), 12th Canadian Infantry Brigade, 5th Canadian Armoured Divisi)
Samenvatting:
Aanbeveling:
In de nacht van 16 op 17 april 1945 bezette het Irish Regiment of Canada, ter ondersteuning van ďCĒ Squadron, 3 Canadian Armoured Reconnaissance Regiment (Governor Generalís Horse Guards) een defensieve stelling bij het dorp Otterlo in Nederland.
Om middernacht lanceerde de vijand een sterke tegenaanval die als een verrassing kwam en slaagde erin in de stellingen van de voorste compagnie door te dringen. Tegen 02:30 was de vijand in het hele dorp doorgedrongen, bezette diverse huizen en was zich aan het ingraven aan beide kanten van de weg die de centrale linie van de divisie vormde. De situatie in het dorp werd snel kritiek.
Cpl. Stitt kreeg opdracht langs de hoofdweg te patrouilleren vanuit zijn stelling bij E compagnie tot in het centrum van het dorp, een afstand van 500 meter en het te zuiveren van vijanden die inmiddels de weg beheersten.
Toen zijn tank de weg opreed kwam die onmiddellijk onder vuur van Spandaus en Panzerfšuste. Een Panzerfaust plaatste een voltreffer op de ring van de koepel waardoor het draaimechanisme volledig werd verwoest. Hoewel de vijand slechts op 10 meter afstand was, bleef Cpl. Stitt de vijand langs de weg van zeer dichtbij aanvallen. Gedurende de hele periode bleef hij kalm buitenop zijn tank, blootgesteld aan vijandelijk vuur en richtte het kanon van de tank met de hand op de vijand en bestreed hem met granaten en een pistool.
Door zijn agressieve actie en moed, ver uitgaand boven zijn normale plicht, zuiverde Cpl. Stitt met succes de hoofdstraat in Otterlo van vijanden en doodde en verwondde talloze Duitse infanteristen. Zijn actie was ongetwijfeld bepalend voor het herstellen van de situatie binnen het dorp en het open houden van de centrale linie.
De moed van Cpl. Stitt, zijn plichtsbesef en zijn agressieve geest tegenover de vijand zijn altijd een voorbeeld en inspiratie voor allen geweest.
Bijzonderheden:
Supplement to the London Gazette, 11 October, 1945.
Distinguished Conduct Medal

Bronnen